Itämeren erityispiirteistä ja haavoittuvuudesta - Ilppo Vuorinen (Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry, 2022)
Itämerta on usein sanottu poikkeuksellisen haavoittuvaksi ympäristöksi. Haavoittuvuuden voi sanoa olevan eräs merialueen erityispiirteistä.