Kemiallisesti uudelleensyövytetyn huokoisen piin käyttö lääkkeiden annostelussa - Männistö, Fanny (My University, 2023)
Työssä tutustuttiin huokoiseen piihin ja siitä valmistettaviin mikropartikkeleihin. Käyn työssä läpi huokoisen piin valmistusmenetelmiä, uudelleensyövytystä ja pintakäsittelymenetelmiä. Työssä tutustuttiin myös useaan näytteiden analysointimenetelmään. Työn tarkoituksena oli pintakäsitellä uudelleensyövytettyjä huokoisen piin mikropartikkeleita. Uudelleensyövytetyillä huokoisen piin RaPSi-mikropartikkeleilla suoritettiin termisiä hydrokarbinointikäsittelyjä (THC) ja anniilauskokeita. Näitä menetelmiä ei ole ennen kokeiltu uudelleensyövytettyillä RaPSi-mikropartikkeleilla Näiden pintakäsittelymenetelmien vaikutusta lääkelataukseen ei ole myöskään tutkittu vielä. Työ selvittää voidaanko uudelleensyövytetyt RaPSi-partikkelit pintakäsitellä THC-käsittelyllä ja onko käsittelyillä vaikutusta lääkelatauksessa verrattuna tavallisiin THC-käsiteltyihin huokoisen piin mikropartikkeleihin. Ladattavana lääkeaineena käytettiin ibuprofeenia. THC-käsittely oli saamieni tulosten mukaan mahdollista. THC-käsiteltyihin RaPSi-mikropartikkeleihin ladattiin onnistuneesti ibuprofeenia. Uudelleensyövytys paransi lääkeaineen latautumista. Omien tulosteni mukaan ibuprofeenia latautui enemmän uudelleensyövytettyihin THC-RaPSi partikkeleihin, verrattuna tavallisiin THC-PSi mikropartikkeleihin. Onnistuneet pintakäsittelykokeet ja erityisesti onnistunut THC-käsittely mahdollistaa RaPSi-mikropartikkeleiden käytön tulevissa lääkeannostelututkimuksissa.
Keywords: Huokoinen pii, PSi, mikropartikkelit, uudelleensyövytys, RaPSi, THC-pintakäsittely, anniilaus, lääkelataus