Sähköiset kokeet ja niiden käyttö Turun yliopistossa - Finnilä, Juha-Pekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Sähköinen koe on laaja järjestelmä, jonka muodostamiseen osallistuvat osaltaan niin opettaja, organisaatio kuin valittu sähköinen koejärjestelmä. Sähköisiä koe- ja opetusjärjestelmiä käytetään kursseilla tukemaan opiskelua, suorittamaan loppuarviointeja ja automatisoimaan opettajien tehtäviä. Tässä työssä oli tavoitteena tarkastella erilaisia tapoja hyödyntää sähköistä arviointia ja sähköistä koetta, kartoittaa sähköisen kokeen tilannetta Turun yliopistossa ja esittää suosituksia hyvän sähköisen kokeen toteutukselle. Työn osana suoritettiin erikoistyönä kyselytutkimus. Kyselyn tavoite oli kartoittaa Turun yliopistossa eri tiedekunnissa suoritettujen pääainekurssien osallistujamääriä sekä kurssien kokeiden osallistujamääriä, toteutusta ja kysymysrakennetta. Tutkimus suoritettiin määrällisenä tutkimuksena ja siinä käytettiin kyselylomaketta, johon vastattiin verkossa. Kyselyyn saatiin 59 vastausta, joista tarkasteluun otettiin 56. Kyselyn osallistumislaajuus jäi vaatimattomaksi, mikä heikentää tulosten yleistettävyyttä. Työssä tarkasteltiin erilaisia tapoja toteuttaa arviointia sähköisesti sekä sitä, millainen hyvä sähköinen koe on rakenteeltaan. Toteutetun kyselyn ja siitä tehdyn analyysin perusteella todettiin, että sähköisen kokeen käyttö on osassa Turun yliopiston tiedekuntia vielä vähäistä. Tällä hetkellä käytetyt koejärjestelmät eivät myöskään tue kaikkia haluttuja arvioinnin ominaisuuksia. Loppupäätelmänä todetaan, että opetuksen ja kokeiden sähköistys on vielä kesken Turun yliopistossa, niin kurssien, opetuksen kuin sähköiseen kokeeseen käytettyjen järjestelmien suhteen.