Lautapelit sosioemotionaalisen kehityksen tukena varhaiskasvatuksessa: yhteyksien tarkastelua kirjallisuuden valossa - Lehikoinen, Henni (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan lautapelien yhteyttä lasten sosioemotionaaliseen kehitykseen varhaiskasvatuksessa. Varhaislapsuudessa sosioemotionaaliset taidot rakentuvat enimmäkseen tilanteissa, joissa lapset toimivat yhdessä muiden kanssa. Lautapelaaminen on yksi tällainen yhteinen toiminta, jossa lapset ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Tutkielmassani tarkastellaan millä tavoin pelaaminen voi tukea vuorovaikutustaitoja, empatiaa, perspektiivinottoa sekä itsesäätelyä. Tutkielma toteutettiin vapaamuotoisena kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkastelin sosioemotionaalista kehitystä, leikkiä ja pelejä käsittelevää tutkimuskirjallisuutta. Aineisto koostui kotimaisista ja kansainvälisistä tutkimuksista, joissa käsiteltiin lasten vuorovaikutusta, tunnetaitoja ja pelillistä toimintaa. Kirjallisuuskatsauksen perusteella lautapelit näyttäytyvät tilanteina, joissa lapset toimivat yhdessä yhteisten sääntöjen mukaisesti. Pelaaminen vaatii lisäksi esimerkiksi vuoron odottamista ja toisten huomioimista. Samalla lapset joutuvat säätelemään omaa toimintaansa ja tunteitaan. Pelitilanteissa syntyy myös keskustelua, neuvottelua ja yhteistä päätöksentekoa, millä voi olla vaikutusta sosiaalisten taitojen ja empatian kehittymiseen. Lisäksi lautapelaaminen tarjoaa lapselle mahdollisuuksia harjoitella itsesäätelyä osana mielekästä yhteistä tekemistä. Tutkielman perusteella lautapelit voivat toimia varhaiskasvatuksessa yhtenä keinona tukea lasten sosioemotionaalista kehitystä. Lautapelien merkitystä on kuitenkin tutkittu varhaiskasvatuksen kontekstissa vielä melko vähän, joten aihetta olisi tärkeää tarkastella jatkossa vielä tarkemmin.
Keywords: Lautapelit; sosioemotionaalinen kehitys; varhaiskasvatus; leikki; varhaislapsuus