”The dialogue between those who already see eye to eye is not a particularly interesting or necessary dialogue” : Yhdysvaltain retoriikka Kiinasta vuosina 2009–2017 Strategic and Economic Dialogue -keskusteluissa - Ukkonen, Essi (My University, 2024)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä suhteita vuosien 2009–2017 Strategic and Economic Dialogue -keskustelujen kautta (S&ED). Perehdyn Barack Obaman kauden ulkopoliittisiin linjanvetoihin ulkoministeri Hillary Clintonin sekä ulkoministeri John Kerryn S&ED-keskusteluissa pitämien puheiden avulla. Erittelen aineistoa diskurssianalyysin ja historiantutkimuksellisen päättelyn keinoin. Pohdin, millä tavoin Kiina esitetään amerikkalaisessa ulkopoliittisessa keskustelussa. Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet ovat nousseet maailmanpolitiikan keskiöön kylmän sodan jälkeisenä aikana, ja erityisesti amerikkalaisissa näkökannoissa käsitys vahvistuneesta Kiinasta potentiaalisena uhkana on hallinnut keskustelua. Maiden välisen historian tarkastelu kuitenkin paljastaa, että syklisesti toistuvat käsitykset Kiinasta ovat amerikkalaisten asenteiden ja käsitysten pitkäaikainen piirre. Tutkielmani kulkua ohjaavat kolme limittäistä diskurssia identiteetistä, taloudesta ja politiikasta. S&ED-keskusteluissa esiintyvistä diskursseista käy ilmi, millä tavoin Yhdysvallat jäsentelee käsityksiään Kiinasta mutta myös omaa identiteettiään suhteessa Kiinaan. Keskustelut ovat myös keskeinen osa Obaman ajan Kiina-politiikkaa, sillä hallinto sitoutui eritoten diplomatian keinoihin Yhdysvaltojen ulkosuhteiden hoidossa. Kokonaisuudessaan diskurssit eivät ole staattisia ilmiöitä, vaan ne elävät omassa ajassaan reagoimalla muun muassa maiden poliittisiin muutoksiin. Diskurssit heijastavatkin 2010-luvun muuttuvia valtasuhteita, kun sekä Kiinan että Yhdysvaltojen maailmanpoliittinen asema oli murroksessa. S&ED-keskusteluista käy ilmi, että amerikkalaiset diskurssit ovat joutuneet muuttumaan suhteessa vahvistuneeseen Kiinaan. Samalla Yhdysvaltojen poliittiset keinot lähestyä Kiinaa ja tavat luonnehtia sitä ovat niin ikään muovautuneet vuosikymmenen edetessä.
Keywords: suurvaltapolitiikka, Kiina, Yhdysvallat, identiteetti, talous, politiikka, diplomatia, diskurssianalyysi