Tyytyväinen toimeentuloon? : Yli 63 -vuotiaiden eläkeläisten toimeentulokokemukset verrattuna työssäkäyvään väestöön vuosien 1995-2015 välillä - Pelkonen, Viivi (My University, 2018)
Suomalaisten eläkeläisten taloudellinen toimeentulo on parantunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Aikaisemmissa tutkimuksissa on keskitytty kuvaamaan eläkeläisten toimeentuloa objektiivisten tulomittareiden pohjalta. Koska toimeentulo on monitahoinen ilmiö, olennaista on ottaa huomioon myös subjektiivinen toimeentulomittari. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten yli 63-vuotiaat eläkeläiset kokevat toimeentulonsa vuosien 1995 ja 2015 välillä. Aikasarjatutkimuksen tehtävänä on selvittää, mihin suuntaan eläkeläisten toimeentulokokemukset ovat kehittyneet. Tutkielmassa verrataan eläkeläisten toimeentulokokemuksia työssäkäyvien sekä selvitetään, onko eläkeläisten toimeentulokokemuksissa havaittavissa tyytyväisyysparadoksia. Koetun toimeentulon suhteen aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että eläkeläisten kokemukset omasta toimeentulostaan ovat myönteisempiä kuin objektiivisten tulomittareiden perusteella voisi olettaa. Tämä niin kutsuttu tyytyväisyysparadoksi näkyy erityisesti, kun verrataan eläkeläisten ja työssäkäyvien toimeentulokokemuksia. Eläkeläisten on todettu kokevan useammin tyytyväisyyttä toimeentuloaan kohtaan kuin työssäkäyvien. Tutkielman empiirisenä aineistona käytetään Turun yliopiston sosiaalipolitiikan oppiaineessa kerättyä aineistoa ”Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen”. Tutkimusmenetelminä käytetään kuvailevaa ristiintaulukointia sekä ordinaalista regressioanalyysiä. Tutkimus tehdään aikasarjatarkasteluna. Tutkimustulokset osoittavat, että eläkeläisten toimeentulokokemukset ovat samansuuntaisia työssäkäyvien kanssa. Vaikka eläkeläiset kokevat toimeentulonsa oletettua helpommaksi, on eroja havaittavissa niin sukupuolen, siviilisäädyn sekä asumismuodon osalta. Eläkeläisten vaikeudet toimeentulossa väheni vuoteen 2010 saakka, jonka jälkeen vaikeudet alkoivat taas nousta lähemmäs vuoden 1995 tasoa. Tulokset tukevat ajatusta tyytyväisyysparadoksista eläkeläisten keskuudessa. Etenkin keskituloiset eläkeläiset ovat tyytyväisiä toimeentuloonsa. Vaikka tyytyväisyysparadoksia on eläkeläisten joukossa havaittavissa, ovat pienituloiset eläkeläiset edelleen tyytymättömiä toimeentuloonsa.
Keywords: eläkeläiset, toimeentulokokemus, tyytyväisyysparadoksi