Taloudellisten tavoitteiden ja vastuullisuuden vaatimusten yhteensovittaminen investointipäätöksenteossa - Nokelainen, Julia; Kivistö, Petri (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, kuinka yritykset sovittavat yhteen taloudellisia tavoitteitaan ja vastuullisuuden vaatimuksia investointipäätöksenteossa. Tarkastelun keskiössä ovat CO₂-päästövähennyksiin liittyvät investoinnit, joita ohjaavat taloudelliset ajurit, kuten rahoituskustannukset ja tuottovaatimukset. Näiden lisäksi päätöksentekoa muovaavat sääntelymekanismit, kuten EU:n päästökauppajärjestelmä. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten lyhyen aikavälin taloudelliset tavoitteet ja pitkän aikavälin vastuullisuusvaatimukset muovaavat investointipäätöksiin liittyvää päätöksentekoa toisinaan ristiriitaisilla tavoilla. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, missä määrin vastuullisuusnäkökulmat otetaan huomioon osana investointien perusteita, vai jäävätkö ne taloudellisten tekijöiden varjoon. Tutkielmassa sovelletaan päätöksentekoteoriaa ja sidosryhmäteoriaa, joiden avulla pyritään ymmärtämään yritysten strategisia valintoja tilanteissa, joissa taloudelliset ja vastuulliset tavoitteet voivat olla ristiriidassa. Päätöksentekoteoria auttaa jäsentämään sitä, miten yritysten päätöksentekoprosessit toimivat epävarmuuden ja ristiriitaisten tavoitteiden kentässä, kun taas sidosryhmäteoria avaa näkökulmaa ulkoisten odotusten, kuten sijoittajien, asiakkaiden ja sääntelyviranomaisten vaikutukseen investointiratkaisuissa. Empiirinen aineisto koostuu kolmen suomalaisen, hiili-intensiivisellä metalliteollisuuden alalla toimivan suuryrityksen asiantuntijahaastatteluista. Puolistrukturoidut teemahaastattelut tuottivat näkemyksiä siitä, miten yritykset huomioivat vastuullisuuden osana investointien kannattavuuslaskelmia. Teemahaastattelut paljastavat, miten taloudelliset mekanismit, kuten vihreät rahoitusinstrumentit, päästökauppa ja hiiliriskien hallinta, sekä sidosryhmien odotukset ja sääntelypaineet muokkaavat investointipäätöksentekoa. Haastatteluissa korostui jännite lyhyen aikavälin taloudellisten tavoitteiden ja pitkän aikavälin vastuullisuusvaatimusten välillä. Tutkimus osoittaa, että vaikka vastuullisuustavoitteet ovat nousseet strategisesti tärkeään asemaan. Investointien arviointi perustuu edelleen vahvasti perinteisiin taloudellisiin mittareihin. Päätöksenteko ei ole puhtaasti numeerista, vaan siihen vaikuttavat myös johdon subjektiiviset käsitykset vastuullisuuden arvosta sekä sidosryhmien odotuksista. Tutkimus tuottaa lisäymmärrystä siitä, millaisia strategisia ja taloudellisia välineitä yritykset hyödyntävät tasapainottaakseen taloudellisia tavoitteita ja vastuullisuuden vaatimuksia. Samalla työ syventää ymmärrystä siitä, miten laskentatoimen ja rahoituksen käytännöt voivat tukea vastuullista investointipäätöksentekoa. Tutkielma tarjoaa sekä käytännönläheisiä havaintoja yrityksille että teoreettisia näkökulmia akateemiseen keskusteluun vastuullisuuden ja taloudellisuuden yhteensovittamisesta investointiprosesseissa.
Keywords: Investoinnit, Päätöksenteko, Vastuullisuus, Vihreä siirtymä, Hiiliriski, Sidosryhmät, Strategia, Taloudelliset ajurit, Taloudelliset mittarit