Persoonallisuushäiriöiden kehittyminen ja niiden dimensionaalinen luonne - Harkkila, Samuel (My University, 2021)
Tausta: Persoonallisuus on jokaisen yksilöllinen ominaisuus, joka kehittyy koko ihmisen elämän ajan. Persoonallisuutta arvioidaan tyypillisten persoonallisuuspiirteiden avulla. Persoonallisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä on kirjallisuudessa kuvattu olevan useita, ja erityisesti kehitykseen vaikuttavat koetut kokemukset, perheolot, ympäristötekijät ja kasvuympäristö yleisesti sekä perintötekijät. Persoonallisuushäiriöt ilmenevät tyypillisesti jo nuorella iällä poikkeuksellisen jäykkinä käyttäytymis- tai ajatusmalleina, joista koituu henkilölle ongelmia elämän eri osa-alueilla. Persoonallisuushäiriöihin liittyy korkea samanaikaissairastavuus muiden psykiatristen häiriöiden kanssa ja niiden hoito on usein vaikeampaa. Persoonallisuushäiriöiden kehitystä on tutkittu paljon ja kirjallisuudessa on kuvattu useita persoonallisuushäiriöiden riskitekijöitä. Menetelmät: Tämän tutkielman tarkoituksena on tutustua ja käydä johdonmukaisesti läpi kirjallisuutta, joka käsittelee persoonallisuushäiriöiden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä. Kirjallisuuskatsaus toteutettiin käyttämällä APA PsycArticles-. APA PsycInfo- sekä MEDLINE-tietokantoja. Hakusanoiksi valikoitui “Personality Disorder” ja “Development”. Tulokset: Kirjallisuuskatsaukseen valitut alkuperäistutkimukset antoivat lisätietoa persoonallisuushäiriön kehityksestä. Alkuperäistutkimusten mukaan persoonallisuushäiriöille altistavat erilaiset negatiiviset elämän tapahtumat, kasvuympäristöön liittyvät tekijät, tietyt temperamentti- ja persoonallisuuspiirteet sekä esimerkiksi muiden mielenterveyden häiriöiden sairastaminen. Kirjallisuuskatsaukseen valitut katsausartikkelit puolsivat alkuperäistutkimusten tuloksia, ja lisäksi katsausartikkeleissa käsiteltiin laajemmin aiemman kirjallisuuden tutkimustuloksia. Pohdinta: Persoonallisuushäiriöt kehittyvät osaltaan perintötekijöiden ja ympäristötekijöiden monimutkaisessa yhteisvaikutuksessa. Mikään yksittäinen riskitekijä ei suoraan määrää persoonallisuushäiriön kehitystä, ja vastaavasti korkeakaan riskitekijöille altistus ei aina johda persoonallisuushäiriön kehitykseen. Persoonallisuushäiriö tyypillisesti kehittyy biologisesti alttiille henkilöille, joiden kasvuympäristö on ongelmallinen ainakin osittain tunnettujen riskitekijöiden osalta.
Keywords: Persoonallisuushäiriö, kehittyminen