Business Controllerin osaamisprofiilin muutos digitalisaation paineessa - Sorri, Juho (My University, 2024)
Digitalisaation kehityksen vaikutus johdon laskentatoimessa on ollut viimeisten vuosien aikana valtava ja tämän muutoksen keskiössä on perinteinen johdon laskentatoimen ammattilainen, business controller. Business controllereiden on pystyttävä mukautumaan liiketoimintaympäristön muutokseen, jonka myötä myös heidän työnkuvansa, roolinsa ja sitä kautta osaamisvaatimukset ovat muuttuneet. Digitalisaation kehitys tarkoittaa erityisesti sitä, että automatisaatio vapauttaa business controllereiden aikaa perinteisistä manuaalisista tehtävistä ja muuttaa business controllerin roolia kohti liiketoimintakumppanuutta. Tätä kehitystä on tutkittu jo aikaisemmin, joten tässä tutkielmassa perehdytään erityisesti siihen, miten digitalisaatio näkyy business controllereiden osaamisprofiilissa. Tutkielma alkaa kirjallisuuskatsauksella kolmessa ensimmäisessä pääluvussa johdannon jälkeen. Ensiksi tarkastellaan controllerin monipuolista tehtävänkuvaa historiassa ja nykypäivänä sekä luodaan katsaus roolimuutokseen. Tämän jälkeen perehdytään digitalisaatioon yleisesti ja siihen, miten digitalisaatio näkyy ja on vaikuttanut johdon laskentatoimeen. Näiden alustuksien jälkeen aiheet yhdistetään ja kirjallisuuskatsauksen viimeisessä luvussa tarkastellaan business controllerin osaamisprofiilin muutosta kokonaisuudessaan. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu haastattelemassa neljää eri työkokemuksen omaavaa ja erikokoisissa organisaatioissa työskentelevää business controlleria. Haastatteluiden tavoitteena on luoda katsaus siihen, miten digitalisaatio ja teknologia näkyvät controllerin osaamisprofiilissa sekä digitalisaation hyödyntämiseen vaadittaviin taitoihin ja työkaluihin. Tutkimustuloksista voidaan nähdä, että digitalisaatio on muuttanut business controllerin roolia ja osaamisprofiilia, kun business controllereilta odotetaan nykypäivänä korostunutta teknologiaosaamista ja pehmeitä taitoja. Vaikka perinteisen laskentatoimen taitoja pidetään edelleen tärkeinä, ne nähdään toissijaisina business controllerin päivittäisessä roolissa. Haastateltavat, jotka toimivat alle 100 miljoonan liikevaihdon yrityksissä, kokivat perinteisten laskentatoimen taitojen olevan tärkeitä taustavoimia esimerkiksi yleisen liiketoimintaymmärryksen kannalta, mutta päivittäisissä työtehtävissä niitä ei nähty olennaisiksi. Tätä suuremmissa yrityksissä toimivat business controllerit puolestaan kokivat perinteiset laskentatoimen taidot kokonaisuudessaan hyvin toissijaisiksi omassa roolissaan onnistumiseksi. Päivittäisten työtehtävien osalta business controllerin rooli on muuttunut IT-osaajan ja kirjanpitäjän välimalliksi, ja osaamisessa korostuvat data- ja tietomallinnustaidot, datan hallinta sekä teknologisten työkalujen käyttö. Vuorovaikutustaitojen merkitys nousee esille, kun business controllerit toimivat liiketoiminnan eri osastojen välisinä kommunikoijina. Koulutuksen rooli nähdään keskeisenä tekijänä osaamisprofiilin muutokseen valmistautumisessa. Yliopistokoulutus tarjoaa analyyttisen perustan, mutta teknologiaosaamisen tarve korostaa tarvetta teknologiapainotteisemmille kursseille. Valmistautuminen edellyttää jatkuvaa oppimista, teknologian omaksumista ja koulutuksen uudistamista vastaamaan digitalisaation asettamiin osaamisvaatimuksiin.
Keywords: Controller, big data, digitalisaatio, osaamisvaatimukset, roolimuutos, teknologia