Ventrikulostomia – indikaatiot, laitteisto ja komplikaatiot - Lehtonen, Jiina (My University, 2025)
Ventrikulostomian laitto on neurokirurginen toimenpide, jossa ulkoinen katetri asennetaan porareiästä aivojen lateraaliventrikkeliin. Katetrin avulla voidaan mitata kallonsisäistä painetta, dreneerata likvoria ja ottaa likvorinäytteitä. Toimenpide on yleinen neurotehohoidossa olevilla potilailla. Potilaat ovat tyypillisesti hoidossa traumaattisen aivovaurion, aivoverenvuodon, aivoinfarktin tai keskushermostoinfektion vuoksi. Ventrikulostomian yleisin käyttöindikaatio on akuutin oireisen hydrokefaluksen hoito. Hydrokefalus kehittyy, kun likvorikierto häiriintyy joko obstruktion tai absorptiohäiriön vuoksi. Seurauksena voi olla merkittävä kallonsisäisen paineen nousu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaan kuolemaan. Huolimatta yleisyydestään, laitteiston asennukseen ja käyttöön ei ole olemassa vakiintuneita suosituksia. Komplikaatioluvut eroavat merkittävästi eri lähteistä tarkasteltuna. Tähän vaikuttaa muun muassa se, ettei komplikaatioiden, kuten katetrin asennukseen liittyvien infektioiden, diagnosoimiseen ole yhtäläisiä ja vakiintuneita kriteerejä. Tässä opinnäytetyönä tehdyssä syventävien opintojen kirjallisuuskatsauksessa käsittelen ventrikulostomian käyttöindikaatioita, laitteiston toimintaa sekä yleisimpiä komplikaatioita. Aluksi käsittelen kallonsisäisen paineen ja aivojen autoregulaation fysiologiaa. Lisäksi kerron likvorikierrosta, sen häiriöistä sekä neuroanatomiasta soveltuvin osin. Lopuksi kerron toimenpiteen suorittamisesta, laitteiston käyttöön liittyvistä huomioista sekä merkittävimmistä komplikaatioista. Aineistona on käytetty Pubmed- ja Web of Science – tietokannoista löytyviä artikkeleita sekä aiheeseen liittyviä oppikirjoja soveltuvin osin.
Keywords: Ventrikulostomia, kohonnut kallonsisäinen paine, likvorikierto, hydrokefalus, ventrikuliitti