Vegaanisen ruokavalion vaikutukset suun kovakudoksiin - Kytömäki, Hanna (My University, 2023)
Tutkielman aiheena on vegaanisen ruokavalion vaikutukset hampaan kovakudoksiin. Lisäksi tarkastellaan kasvimaitojen mahdollisia hammasterveyteen vaikuttavia tekijöitä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä tietoa vegaanien mahdollisista erityistarpeista hammashoidossa. Lisäksi opinnäytetyö sisältää kasvimaitojen koostumusvertailun Suomessa kaupoissa keväällä 2023 myytävistä kasvimaitotuotteista. Kasvimaidot ovat maidon näköisiä kasvijuomia, joita käytetään lehmänmaidon tavoin vegaaniruokavaliossa. Kasvimaitojen sokeri- ja hiilihydraattimäärien selvittäminen on hyödyllistä muun muassa arvioitaessa niiden vaikutusta hampaan kovakudosten vaurioihin. Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaussa käytettiin PubMed- ja Science of Web- tietokantoja ja seuraavia hakusanoja: ”vegan”, ”veganism”, ”plant-based”, ”oral health”, ”caries”, ”erosion”, ”plant-based milk” ja ”milk substitutes”. Aineistona on käytetty lisäksi aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimusnäyttöön perustuvia ravitsemussuosituksia ja –ohjeistuksia sekä artikkeleita. Tuotevertailuun sisällytettiin 61 kasvijuomaa, joiden ravintosisällöt haettiin niiden valmistajien internetsivuilta. Olemassa olevan tutkimustiedon mukaan vegaanisen ruokavalion selkein vaikutus hampaiden kovakudoksiin on suurentunut eroosion riski. Toisaalta on viitteitä siitä, että kariesriski saattaa olla vegaaneilla sekasyöjiä pienempi. Kasviperäisten maitojuomien sokeri- ja hiilihydraattipitoisuudet vaihtelevat suuresti. Näiden sisältämä sokeri on nk. vapaata sokeria, joka lisää kariesriskiä varsinkin, jos käyttö on tiheää. Näin ollen kariesriskiä voi mahdollisesti alentaa valitsemalla tuotteista vähempisokerisia vaihtoehtoja.
Keywords: vegaani, karies, eroosio, kasvimaito