Varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia matemaattisten taitojen opettamisesta varhaiskasvatuksessa alle 3-vuotiaille - Ukonmaanaho, Wilma (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia matemaattisten taitojen opettamisesta alle 3-vuotiaille varhaiskasvatuksessa. Erityisessä tarkastelussa on matemaattisten taitojen opettamisen keinot ja niiden liittäminen varhaiskasvatuksen arkeen sekä haasteet, joita opettamisessa esiintyy. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, millaisia mielipiteitä varhaiskasvatuksen opettajilla on liittyen matemaattisten taitojen opettamisen tärkeyteen ja sen mahdollistamiseen alle 3-vuotiaille varhaiskasvatuksessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jotta saatiin koottua avointen kysymysten avulla konkreettisia kokemuksia ja esimerkkejä suoraan varhaiskasvatuksen opettajilta, jotka työskentelevät alle 3-vuotiaiden ryhmissä. Lisäksi vastauksia likert -taulukon avulla kysyttyihin kysymyksiin vastaajien mielipiteistä tarkasteltiin määrällisesti. Kysely toteutettiin anonyymisti ja luottamuksellisesti. Aineiston vastauksissa korostuu arjen tilanteissa lasten kanssa yhdessä laskeminen, erityisesti konkreettisten asioiden tai esineiden laskeminen. Toinen selkeästi erottuva vastauskategoria on matemaattisten käsitteiden ääneen puhuminen ja niiden nimeäminen lapsille. Matemaattisia käsitteitä ovat lukumäärien lisäksi esimerkiksi sijaintikäsitteet, eri muodot sekä asioiden kuvaileminen. Vastanneet varhaiskasvatuksen opettajat kertoivat laajasti eri keinoja, joita he käyttävät opettaessaan matemaattisia taitoja. Erityisesti niistä nousi vastauksia arjessa opettamisesta, erilaisiin varhaiskasvatuksen toimintoihin integroiminen sekä lasten kanssa yhdessä laskeminen sekä vertailu ja luokittelu. Varhaiskasvatuksen opettajat kokivat alle 3-vuotiaiden matemaattisten taitojen opettamiseen liittyvän useita haasteita. Vastauksissa korostuivat erityisesti lasten keskittymiskykyyn, kehityksellisiin eroihin, kiireeseen sekä kielen kehitykseen liittyvät tekijät
Keywords: varhaiskasvatus; matematiikka; matemaattiset taidot; matematiikan opettaminen; varhaiskasvatuksen opettaja Sisällysluettelo