Enkelisijoittaminen kasvuyrityksen rahoitusmuotona - Kleemola, Kai (My University, 2025)
Kasvuyritykset mielletään kansantaloudelle merkittäviksi kasvun ja kehityksen tekijöiksi. Kasvuyritysten rahoituskenttä on kuitenkin ollut viime vuosien aikana murroksessa ja oman pääoman ehtoisen rahoituksen merkitys on ollut kasvussa. Oman pääoman ehtoisista rahoitusmuodoista enkelisijoittajien asemaa rahoittajatahona on tutkittu finanssikriisin jälkeisessä maailmassa kattavasti, mutta heidän lisäarvonsa kasvuyritysten kehitykselle on vielä kirjallisuudessa kiistelty ja sumuinen aihe. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä tarkastellaan kasvuyritysten oman pääoman ehtoista rahoituskenttää kokonaisuutena, tarkastellen ensin rahoituksen elinkaarta ja rahoitusmuotoja. Tämän jälkeen tarkennetaan näkemystä enkelisijoittajista rahoitusmuotona ja lopulta tarkastellaan enkelisijoittajien lisäarvoa kasvuyrityksille. Lisäarvot jaetaan rahamääräisiin, ei-rahamääräisiin ja mahdollisesti tulevaisuudessa yleistyviin lisäarvoihin. Empiirisessä osuudessa perehdytään erityisesti ei-rahamääräisiin lisäarvoihin, sekä etsitään viiteitä tulevaisuudessa yleistyvistä lisäarvoista. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelu- ja tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelujoukko koostui sekä yrittäjistä että enkelisijoittajista. Haastateltavia yrittäjiä oli viisi ja enkelisijoittajia kuusi. Osasta haastateltavia kyettiin muodostamaan haastattelupareja. Aineisto analysoitiin analyyttisen yleistämisen keinoin, abduktiivista lähestymistapaa hyödyntäen. Tutkimuksen tuloksina esitetään, että enkelisijoittaminen on henkilökohtainen ja inhimillinen rahoitusmuoto ja yrittäjä voi saada enkelisijoittajalta merkittävää lisäarvoa yrityksensä kehittämiseen. Lisäarvot, joita tutkimuksessa havainnollistetaan konkreettisilla esimerkeillä, ovat tapauskohtaisia, tarveperusteisia sekä inhimillisiä. Johtopäätöksinä esitetään, että enkelisijoittajan lisäarvo kasvuyritykselle konkretisoituu parhaalla tavalla, mikäli enkelisijoittajan ja yrittäjän välinen kommunikaatio on laadukasta. Kommunikaatiotavat ovat enkelisijoittajakentässä murroksessa. Olennaisena osana murrokseen nähdään enkelisijoittajasyndikaattien käyttämisen yleistyminen sekä johtavan enkelisijoittajan käyttäminen syndikaattien johtamisessa ja kommunikaation kanavoimisessa. Verrattuna muihin kasvuyrityksen oman pääoman ehtoisiin rahoitusmuotoihin, enkelisijoittamisen vaikutukset kasvuyrityksen kehitykseen ovat henkilökohtaisia, käytännönläheisiä ja myöhempiä kehitysvaiheita mahdollistavia.
Keywords: Kasvuyritys, enkelisijoittaminen