Koira osana asiakaskohtaamista : Kirjallisuuskatsaus ammatilliseen eläinavusteiseen työhön sosiaali- ja terveysalalla - Rautio, Jemina (My University, 2025)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää miten koiran läsnäolo vaikuttaa vuorovaikutukseen asiakastapaamisen aikana. Kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka sisältää abduktiivisen sisällönanalyysin. Aineistoksi valikoitui 11 artikkelia useasta eri maasta. Tarkastelussa hyödynnettiin Hautamäen ja Vierimaan (2021) esittämää hoivan verkostoa, jonka pohjalta muodostettiin uusi malli. Se sisälsi viisi luokkaa: ”Katsekontakti ja kosketus koiran kanssa”, ”Fysiologiset reaktiot”, ”Asiakkaan luottamus koiraan”, ”Luottamus työntekijään” ja ”Sanat ja teot löytyvät”. Näiden avulla lähdettiin aineistopohjaisesti vastaamaan tutkimuskysymykseen. Kirjallisuuden perusteella koiran havaittiin madaltavan työskentelyn aloittamisen kynnystä sekä motivoivan ja sitovan asiakasta kuntoutusprosessiin. Tämän nähtiin tuovan lohtua sekä vähentävän ahdistuksen oireita. Koiran koettiin olevan kuin ystävä tai kumppani, joka ei arvotellut tai omaksunut ennakkoluuloja asiakasta kohtaan. Koiran kuvailtiin olevan kuin sosiaalinen edistäjä tai jäänmurtaja, jonka ansiosta kommunikaatio tapahtui luontevammin. Asiakas pystyi esimerkiksi varhaisemmassa vaiheessa avautumaan vaikeista kokemuksistaan työntekijälle. Lisäksi koiraa pystyttiin hyödyntämään siirtymäobjektina tai ihmisen korvaajana tilanteissa, joissa asiakkaan ei ollut soveliasta esimerkiksi halata työntekijää. Fysiologisesti koiran läsnäolo lisäsi asiakkaan mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja serotoniinin tuotantoa. Lisäksi havaittiin suurempaa aktivaatiota etuotsalohkossa, affektioon ja sitoutumiseen liittyvien neurokemikaalien lisääntymistä sekä kortisolitasojen laskua. Fysiologiset elementit ovat tärkeitä emotionaalisen ja sosiaalisen toiminnan prosesseissa, mikä tekee niistä keskeisiä tarkastellessa vuorovaikutusta eläinavuisessa työskentelyssä. Säästötoimenpiteiden myötä on suoritettu useita leikkauksia ja suunnitelmia, jotka kohdistuvat erityisesti sosiaali- ja terveysalalle. Tämän vuoksi on oleellista pohtia ja etsiä kustannustehokkaita vaihtoehtoja, jotka mahdollistaisivat ihmisten kokonaisvaltaisen terveyden kohentumisen suhteellisen edullisesti. Lisäksi yhä useampi toivoo monimuotoisempia hoitokeinoja, jotka eivät sisällä lääkkeitä ainoana pääasiallisena hoitomuotona. Koiran tuominen osaksi työskentelyä saattaa olla kustannustehokas ratkaisu, joka voi tarjota tarvittavan ja lääkkeettömän lisän hoitoon. Tämän tutkielman tarkoituksena oli esittää koiran läsnäolon tuomia etuja sosiaali- ja terveysalalle asiakastapaamisen vuorovaikutusprosessin kautta.
Keywords: Eläinavusteisuus, Ammatillinen eläinavusteisuus, Vuorovaikutus, Hoivan verkosto