Monikansallisen yrityksen siirtohinnoittelu osana verosuunnittelua ja yhteiskuntavastuuta - Munkki, Karoliina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Siirtohinnoitteluun on viime vuosina kohdistunut paljon negatiivista uutisointia ja julkista keskustelua, kun joidenkin monikansallisten yritysten on huomattu hyödyntävän sitä minimoidakseen verojaan. Aihe on nostettu aktiivisesti esiin myös vastuukeskusteluissa, joissa siirtohinnoittelun hyödyntämistä osana verosuunnittelua on pidetty vastuuttomana sen aiheuttaessa yhteiskunnalle kustannuksia. Yritysten vastuullisen toiminnan edistämiseksi monikansallisesti toimiville yrityksille on viime vuosina asetettu uusia verotukseen ja siirtohinnoitteluun liittyviä dokumentointivelvoitteita. Tutkielman tarkoituksena on selvittää millainen merkitys siirtohinnoittelulla on osana suomalaisten konserniyhtiöiden verosuunnittelua ja toisaalta, miten siirtohinnoittelun koetaan kuuluvan yritysten yhteiskuntavastuullisten velvoitteiden piiriin. Uusien dokumentointivelvoitteiden ja alati kasvavien läpinäkyvyysvaatimusten lisääntyessä tutkielmassa selvitetään lisäksi, miten siirtohinnoittelun kasvaneisiin dokumentointivelvoitteisiin ja läpinäkyvyysvaatimuksiin suhtaudutaan yrityksissä. Tutkielma on toteutettu kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla toiminta-analyyttistä tutkimusotetta käyttäen. Tutkimusaineisto on kerätty kolmen puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla. Siirtohinnoittelun hyödyntäminen osana verosuunnittelua ja sen rooli osana yritysvastuuta on käsitteellisesti hankala tutkimusalue. Aiheeseen liittyvän terminologian ollessa ei-absoluuttista, on käsitteiden suhteesta vaikea tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä. Tutkielmassa huomattiin, että siirtohinnoittelu koetaan konserneissa taakaksi, joka tuo mukanaan veroriskejä, eikä niinkään mahdollisuudeksi saavuttaa veroetuja. Yritykset suhtautuvatkin veroviranomaisten suuntaan lisättävään läpinäkyvyyteen pääsääntöisesti positiivisesti. Sen sijaan verotietojen raportoiminen julkisesti koetaan konserneissa ongelmalliseksi, eikä sen uskota lisäävän yrityksiin kohdistuvaa yleistä luottamusta. Vaikka yritysvastuu on nykyisin yhä tärkeämpi osa yritysten toimintaa, ei vastuukysymysten miettiminen osana konsernin jokapäiväistä siirtohinnoittelua ei ole saanut konserneissa suurta merkitystä.