Unelmia meta-utopiasta, lohkoketjuista ja vapaudesta : katsaus Ethereum-alustan yhteiskuntafilosofiaan - Elomaa, Taneli (My University, 2018)
Tutkielma käsittelee lohkoketjuteknologiaan perustuvaa Ethereum-alustaa yhteiskuntasopimusteorioiden valossa. Aiemmasta tutkimuksesta poiketen Ethereum-alustaa lähestytään Robert Nozickin meta-utopian käsitteen kautta. Tavoitteena on selvittää, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä meta-utopian teoreettisen mallin ja Ethereum-alustan konkreettisen mallin välillä vallitsee. Analyysin kautta pyritään tuomaan esille myös keskeisiä lohkoketjuteknologiaan liittyviä yhteiskuntafilosofisia kysymyksiä. Ethereum-alustan tärkeimpiä dokumentteja sekä yhteisön keskeisien henkilöiden lausuntoja tulkitaan teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Analyysirungon muodostaa meta-utopian käsitteestä johdettu kolmiportainen analyysikehikko. Analyysin perusteella meta-utopiassa ja Ethereum-alustassa on samoja piirteitä. Molempia yhdistää vahva usko yksilön rationaalisuuteen ja vapauteen päättää itse omasta elämästään sekä kritiikki laajaa valtiota kohtaan. Yksilöt voivat kummassakin tapauksessa muodostaa vapaaehtoisia yhteenliittymiä taustalla olevan rakenteen turvatessa niiden toiminnan. Eroja rakenteiden välillä vaikuttaa olevan niiden oikeutuksessa. Ethereum-alustaan perustuvat yhteisöt ovat myös ohuempia sekä toiminnallisuudeltaan että yhteisöllisyydeltään. Analyysin kautta tunnistettuja yhteiskunnallisen keskustelun kannalta keskeisiä teemoja ovat lohkoketjuteknologian taustalla vaikuttavat poliittiset ideologiat ja niiden näkemykset yhteiskunnan luonteesta, teknologiaan liittyvät valtarakenteet, sekä teknologian vaikutukset sosiaaliseen luottamukseen. Lopuksi voidaan todeta, että lohkoketjuteknologia ei ole politiikasta vapaa, vaan ainakin Bitcoin- ja Ethereum-yhteisöissä on tunnistettavissa ideologisia piirteitä ja valtarakenteita niiden syntyhistoriasta tähän hetkeen.
Keywords: Ethereum, lohkoketju, meta-utopia, sopimusteoria, yhteiskuntasopimus