Uhkapelillä kohti jäävuorta : Brexit-metaforat Helsingin Sanomien pääkirjoituksissa 2016–2019 - Naski, Vilma (My University, 2021)
Tutkin pro gradu -työssäni Helsingin Sanomien pääkirjoitusten brexit-aiheisissa pääkirjoituksissa käytettyjä metaforia prosessin ajalta kampanjoinnin alusta sovittuun eropäivään asti, eli välillä 01/2016–03/2019. Aineisto kattaa 133 pääkirjoitusta. Tutkimuskysymykseni ovat: Millaisia metaforia brexitistä ja sen osapuolten toiminnasta käytetään? Miten ne esittävät Iso-Britannian ja EU:n suhteessa toisiinsa? Miten brexitiä prosessina jäsennetään? Näiden tutkimuskysymysten tueksi kiinnitän huomiota myös siihen, painotetaanko kolmen vuoden ajanjakson edetessä erityyppisiä metaforia. Valitsin aineistoksi Helsingin Sanomien pääkirjoitukset, sillä Suomen suurimpana sanomalehtenä Helsingin Sanomien tavoilla jäsentää ja tulkita ajankohtaista politiikkaa on merkitystä. Pääkirjoitus puolestaan on kantaaottava kirjoitus, joka edustaa sanomalehden virallista linjaa. Helsingin Sanomat on myös yleissanomalehti, joten mutkikkaita ja asiantuntijuutta vaativia prosesseja on käsiteltävä ymmärrettävästi, missä metaforilla on keskeinen rooli. Erotin aineistosta kahdeksan eri metaforamaailmaa, eli ylätason jäsennystapaa, joista kuhunkin viitataan vähintään kymmenessä pääkirjoituksessa. Metaforamaailmat ovat matka, peli ja urheilu, taistelu, talo, sää ja luonnonkatastrofit, ruokailu, kaupankäynti ja tasapainoilu, joiden lisäksi aineistossa on suuri joukko sekalaisia metaforia. Metaforamaailmojen sisällä esiintyy yksityiskohtaisempia alakategorioita tai metaforaryppäitä, joita käsittelen aineistosta poimimieni esimerkkien kautta lähiluvun periaattein. Helsingin Sanomien näkökulma oli lähes koko aineistossa vahvasti EU-myönteinen ja brexitiin hyvin kriittisesti suhtautuva, mutta tulkinta tilanteesta ja osapuolten suhteista vaihteli metaforamaailmoittain. Matkametaforissa brexitin katsottiin olevan vaivalloista, ellei jopa vaarallista etenemistä väärään suuntaan, kun taas pelimetaforat korostivat EU:n ja Iso-Britannian vastakkainasettelua ja epätasaisia voimasuhteita neuvotteluissa. Lisäksi peli- ja taistelumetaforat korostivat Britannian sisäistä kahtiajakoa brexitin suhteen. Talometaforat painottivat eritysesti Britannian päättämättömyyttä ja halua olla samanaikaisesti unionissa ja unionin ulkopuolella, ja sää- ja luonnonkatastrofimetaforat näkivät EU:n reaktiivisena olosuhteiden uhrina vastoinkäymisissään. Painotukset vaihtelevat myös metaforaryppäiden välillä. Osapuolten toiminta korostuu etenkin peli- talo- ja kaupankäyntimetaforissa, osapuolten väliset suhteet peli- ja taistelumetaforissa, kun taas brexitiä prosessina jäsennetään erityisesti matkametaforissa.
Keywords: metafora, brexit, journalismi