Oirepisteytys ja testaus ohjaavat nielutulehduksen mikrobilääkehoitoa - Rantakokko-Jalava, Kaisu; Jalava, Pekka; Vuorinen, Tytti (Finland, 2026)
• Nielutulehduksen patogeenidiagnostiikan tavoite on tunnistaa mikrobilääkehoidosta hyötyvät potilaat. • Valtaosan nielutulehduksista aiheuttavat virukset.
• S. pyogeneksen kantajuus on melko yleistä varsinkin lapsilla. Väärien diagnoosien välttämiseksi testaaminen tulisi kohdentaa tapauksiin, joiden Centor-pisteytys viittaa streptokokkiin.
• Yksittäisen potilaan mikrobilääkehoidon tavoitteet toteutuvat parhaiten pikadiagnostiikalla.
• Streptokokkiviljelyllä on käyttöä erityisesti epidemioissa sekä pitkittyvissä tai uusivissa taudeissa.