Maanantai-ilmiö Suomen osakemarkkinoilla : empiirinen tutkimus COVID-19 jälkeiseltä ajanjaksolta - Eskola, Tatu (My University, 2025)
Tehokkailla markkinoilla osakkeiden hintojen muodostuminen perustuu informaatioon, joka on saatavilla markkinoilla. Jos markkinat ovat tehottomat, niin hintojen muodostuminen voi olla luonteeltaan enemmänkin mielivaltaista, kuin tietoon perustuvaa. Tehottomilla markkinoilla voi esiintyä anomalioita, jotka mahdollistavat sijoittajille tuottoja, jotka ovat suurempia, kuin heidän kantamansa riskitaso antaisi olettaa. Tämä tutkielma tarkastelee maanantai-ilmiön esiintymistä Suomen osakemarkkinoilla koronaviruspandemian jälkeisellä ajanjaksolla. Maanantai-ilmiöllä tarkoitetaan ilmiötä, jossa maanantain tuotot ovat tilastollisesti merkitsevästi poikkeavia muiden päivien tuotoista. Aiempien tutkimusten perusteella maanantai-ilmiö on todennäköisemmin havaittavissa esimerkiksi talouskriisien jälkeisenä ajanjaksona, jolloin epävarmuus on suurempaa markkinoilla. Suomen osakemarkkinoita tutkielmassa kuvastaa OMXHPI-indeksi, joka sisältää kaikki Helsingin pörssissä listatut osakkeet. OMXHPI-indeksi on hintaindeksi eli se ei kuvasta osingoista saatuja tuottoja. Aineisto koostuu OMXHPI-indeksin päivittäisistä päätösarvoista, joiden avulla indeksille on laskettu päiväkohtaiset logaritmiset tuotot, tutkittava aikaväli on 1.6.2020–31.12.2024. Tutkielman rajauksen ulkopuolelle jää esimerkiksi yrityskoon vaikutus maanantai-ilmiön esiintyvyyteen. Tutkielma on rajattu Suomen osakemarkkinoihin ja tutkittavaa ajanjaksoa tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena. Tutkielman empiirisessä osuudessa käytetään määrällisiä tutkimusmenetelmiä tarkasteltaessa, esiintyykö maanantai-ilmiötä Suomen osakemarkkinoilla. Määrällisessä tutkimuksessa kerätään ensin aineisto, jonka jälkeen aineistoa tarkastelemalla pyritään tekemään yleistyksiä tutkittavasta ilmiöstä ja sen esiintyvyydestä. Tutkimusmenetelmänä toimii pienimmän neliösumman menetelmä. Tutkielman empiirisessä osiossa arvioidaan parametrit regressiomallille, jonka avulla testataan maanantai-ilmiön esiintyvyyttä. Empirian tulokset osoittavat, että maanantai-ilmiötä ei ole havaittavissa tilastollisesti merkitsevällä tasolla tutkittavalla ajanjaksolla OMXHPI-indeksissä, mutta maanantain tuotot ovat parempia kuin muiden viikonpäivien tuotot. Tuloksissa on havaittavissa torstain tuottojen kohdalla mahdollisia viitteitä anomaliasta, sillä tuotot ovat suhteellisen poikkeuksellisia muihin viikonpäiviin verrattuna. Torstain tuotot eivät kuitenkaan ole poikkeuksellisia tilastollisesti merkitsevällä tasolla tutkittavalla ajanjaksolla.
Keywords: maanantai-ilmiö, viikonpäiväanomalia, tehokkaiden markkinoiden hypoteesi, Suomi