Pitkän matematiikan ylioppilaskokeiden vaikeustaso : koetehtävien laadullinen tarkastelu vuosilta 2011–2018 - Lehtinen, Lauri (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan pitkän matematiikan ylioppilaskokeiden rakenteen ja vaativuustason muutoksia vuosina 2011–2018. Tutkimuksen lähtökohtana on yhteiskunnallinen keskustelu matematiikan tason heikkenemisestä. Tutkimus toteutettiin laadullisena analyysinä vertailemalla eri vuosien ylioppilaskokeiden tehtäviä ja malliratkaisuja. Tehtävien ratkaisemisen edellyttävät ajattelun tasot arvioitiin Bloomin taksonomian avulla ja lisäksi tarkasteltiin, mitä lukion pitkän matematiikan kurssisisältöjä tehtävät edustivat. Kurssisisältöjen luokittelu perustui lukion vuoden 2019 opetussuunnitelmaan. Tulosten perusteella muistamista vaativien tehtävien osuus on vähentynyt tarkastelujaksolla, kun taas soveltavien tehtävien osuus on kasvanut. Tutkimuksen perusteella pitkän matematiikan ylioppilaskokeessa soveltava ajattelu korostuu, kun taas aikaisempina vuosina koetehtävissä on painotettu muistamista. Kokeiden malliratkaisujen ratkaisuvaiheiden lukumäärä on vuosien aikana vähentynyt, mikä viittaa tehtävien vaatimustason laskuun.
Keywords: Lukion pitkä matematiikka; ylioppilaskirjoitukset; tehtävät; vaikeustaso; luokittelu