Perheväkivallan yhteys B-klusterin persoonallisuushäiriöiden piirteisiin - Rouvinen, Heini; Suomalainen, Saara (My University, 2024)
Tämän systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, ovatko lapsuuden perheväkivaltakokemukset yhteydessä B-klusterin persoonallisuushäiriöiden piirteisiin, sekä onko eri väkivallan muodoilla yhteyksiä eri persoonallisuushäiriöiden piirteisiin. B-klusterin persoonallisuushäiriöryhmään kuuluvat epävakaa, antisosiaalinen, narsistinen sekä huomionhakuinen persoonallisuushäiriö, joita luonnehtivat heikentynyt empatiakyky, impulsiivisuus ja tunne-elämän epävakaus. Tässä katsauksessa perheväkivallan monista muodoista tarkasteltiin fyysistä väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa sekä huoltajien välisen väkivallan todistamista. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä joidenkin B-klusterin persoonallisuushäiriöiden sekä joidenkin perheväkivallan muotojen välillä. Yhteyksiä on havaittu epävakaan persoonallisuushäiriön ja lapsuudessa koetun seksuaalisen väkivallan välillä, sekä antisosiaalisen persoonallisuushäiriön ja lapsuudessa koetun fyysisen väkivallan välillä. Systemaattista katsausta ei kuitenkaan ole aikaisemmin tehty narsistisesta tai huomionhakuisesta persoonallisuushäiriöstä, eikä myöskään B-klusterin häiriöistä ja lapsuuden perheväkivaltakokemuksista. Katsaus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Haut suoritettiin PubMed sekä APA PsycINFO -tietokannoissa englanninkielisellä hakulausekkeella. Katsaukseen valikoitui mukaan 12 vertaisarvioitua tutkimusta, jotka käsittelivät lapsuuden perheväkivaltakokemusten yhteyttä B-klusterin persoonallisuushäiriöiden piirteisiin. Katsauksen tulokset tukivat aiempaa käsitystä siitä, että lapsuuden väkivaltakokemuksilla on yhteys B-klusterin persoonallisuushäiriöiden piirteisiin. Seksuaalisen väkivallan kokemisen havaittiin olevan yhteydessä epävakaan persoonallisuushäiriön piirteisiin ja fyysisen väkivallan kokemisen antisosiaalisen persoonallisuushäiriön piirteisiin. Narsistisen ja huomionhakuisen persoonallisuushäiriön kohdalla tulokset jäivät puutteellisiksi, sillä vain kolme katsauksen tutkimusta käsitteli narsistisen persoonallisuushäiriön piirteitä ja vain yksi huomionhakuisen persoonallisuushäiriön piirteitä.
Keywords: Perheväkivalta, seksuaalinen väkivalta, fyysinen väkivalta, huoltajien välinen väkivalta, epävakaa persoonallisuushäiriö, antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, narsistinen persoonallisuushäiriö, huomionhakuinen persoonallisuushäiriö, B-klusterin persoonallisuushäiriöt, systemaattinen katsaus