Analyytikoiden tulosennustetarkkuus Helsingin pörssissä : vuodet 2019-2023 - Stenberg, Jenna (My University, 2026)
Analyytikot tarjoavat tärkeää tietoa yrityksistä markkinoille, koska analyytikoiden antamilla ennusteilla on vaikutusta mm. osakkeiden hintatasoon, volatiliteettiin ja pääoman kustannuksiin. Monet sijoittajat käyttävät analyytikoiden antamia ennusteita myös osana omia sijoituspäätöksiään, joka puolestaan vaikuttaa osakkeiden arvoon arvopaperimarkkinoilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka hyvin analyytikot ovat onnistuneet osakekohtaisissa, eli EPS tulosennusteissaan Helsingin pörssiin listattuina olleille yhtiöille vuosina 2019–2023. Lisäksi tutkitaan ovatko analyytikoiden ennusteet olleet ennemmin optimistisia vai pessimistisiä toteutuneeseen tulokseen nähden, sekä sitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet ennustetarkkuuteen. Tutkimusmenetelmänä toimii kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä. Tutkimuksessa tarvittavat tiedot on kerätty Refinitiv Eikon tietokannasta. Ennustevirheitä, ennustevirheiden suuntaa ja jakaumia tutkitaan SPSS-tilastointiohjelmaa apuna käyttäen. Ennustevirheiden ja ennustehorisontin suuruuden välistä riippuvuutta tarkastellaan korrelaatiokertoimien avulla, kvartaalitasolla kerätyllä aineistolla. Regressioanalyysin avulla tutkitaan muita ennustetarkkuuteen mahdollisesti vaikuttaneita tekijöitä, kuten ennusteiden keskihajonnan, analyytikoiden lukumäärän ja toimialan merkitystä. Tutkimustulosten mukaan vähiten absoluuttisia ennustevirheitä esiintyi tutkimusaikajaksolla vuonna 2021 ja heikoin ennustetarkkuus oli vuonna 2023. Vuosi 2020 ei erottunut absoluuttisia ennustevirheitä tarkasteltaessa muista tarkasteluvuosista, mutta ennustevirheiden suuntaa tarkasteltaessa ennustevirheet olivat huomattavasti muita vuosia pessimistisempiä. Lisäksi ylioptimististen ennusteiden virheet olivat pienempiä kuin ylipessimististen ennusteiden virheet. Kokonaisuudessaan tutkimustuloksista voitiin kuitenkin todeta, että analyytikoiden ennusteet ovat olleet liialliseen optimistisuuteen taipuvaisia. Lisäksi regressioanalyysissä saatiin selville kaksi tilastollisesti merkitsevää tekijää, jotka ovat vaikuttaneet absoluuttiseen tulosennustetarkkuuteen. Nämä tekijät olivat analyytikoiden ennusteiden keskihajonta ja toimialoista kiinteistöyhtiöt.
Keywords: analyytikot, ennustetarkkuus, EPS, konsensusennusteet, tulosennusteet