Lapsuus- ja aikuisiän kuormittavat elämäntapahtumat ja astma aikuisuudessa: yhteys sairastumisriskiin ja oireiluun - Lietzén, Raija (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2022)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lapsuus- ja aikuisiän kuormittavien elämäntapahtumien yhteyttä aikuisiän astmaan sairastumiseen. Tavoitteena oli myös tutkia, mikä osa kuormittavien lapsuusiän elämäntapahtumien astmariskiä lisäävästä vaikutuksesta välittyy aikuisiän astman riskitekijöiden kautta, sekä arvioida aikuisiän kuormittavien elämäntapahtumien osuutta astmaoireiluun. Tutkimus perustui suomalaista työikäistä väestöä edustavaan Terve Suomi – Health and Social Support (HeSSup) -tutkimukseen vuonna 1998 (n= 25 901) ja seurantatutkimukseen vuonna 2003 (n=19 629). Kaikki neljä osatutkimusta ovat eteneviä väestötutkimuksia ja nojautuvat sekä kyselyaineistoon että terveydenhuollon rekisteritietoihin. Tieto altisteista (kuormittavat aikuisiän elämäntapahtumat ja kuormittavat lapsuusiän elämäntapahtumat) saatiin HeSSup-kyselyitten vastauksista, ja tieto lääkärin diagnosoimasta astmasta saatiin rekisteritiedoista. Lapsuusiässä runsaasti kuormittavia elämäntapahtumia kokeneilla astmaan sairastumisen riski aikuisena oli suurempi verrattuna niihin, joilla ei ollut vastaavanlaisia lapsuuteen liittyviä kuormitustekijöitä. Aikuisiän elämäntapahtumien aiheuttama suuri kuormittavuus kaksinkertaisti astmaan sairastumisen riskin. Aikuisiän astman riskitekijät – vaikeat elämäntapahtumat, tupakointi, allerginen nuha, alhainen koulutus ja vakava ylipaino – toimivat kuormittavien lapsuusiän elämäntapahtumien ja astmaan sairastumisen yhteyttä osittain välittävinä tekijöinä. Paljon kuormittaville elämäntapahtumille altistuneet käyttivät keuhkoputkia laajentavia lyhytvaikutteisia astmalääkkeitä elämäntapahtumien jälkeen puolitoista kertaa enemmän kuin ennen elämäntapahtumia. Havaittiin, että sekä lapsuus- että aikuisiän kuormittavat elämäntapahtumat ovat astman riskitekijöitä aikuisilla. Kuormittavien lapsuusiän elämäntapahtumien yhteyttä välittivät osittain tutkitut aikuisiän riskitekijät. Lisäksi kuormittavat aikuisiän elämäntapahtumat olivat yhteydessä astmaoireiluun. Tulokset tuottavat uutta tietoa ja syventävät ymmärrystä astman psykososiaalisista riskitekijöistä. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää väestön sairauksien ehkäisyssä, erityisesti astman ehkäisyssä ja ehkäisyohjelmien suunnittelussa sekä astmaa sairastavien hoidossa ja ohjauksessa.

The aim of this study was to investigate the link between stressful life events during childhood and adulthood and asthma onset in adulthood. The study also examined what proportion of the impact of stressful childhood life events that increase the risk of asthma is mediated through the risk factors for adult-onset asthma, and to examine whether adulthood life events are associated with asthma exacerbation. The study was based on the Terve Suomi – Health and Social Support (HeSSup) survey, representing the Finnish working-age population in 1998 (n = 25,901) and a follow-up study in 2003 (n = 19,629). All of the four sub-studies are progressive population surveys based on both survey data and healthcare register data. The in formation on exposures (stressful life events in adulthood and stressful life events in childhood) was obtained from responses to HeSSup surveys, and the information on asthma diagnosed by a physician was obtained from registry data. The risk of developing asthma as an adult was higher for those who had experi enced several stressful childhood life events than for those without similar childhood-related stressors. The high levels of stress caused by adulthood life events doubled the risk of developing asthma. The risk factors for adult-onset asthma smoking, allergic rhinitis, low level of education and severe obesity – are factors that partially mediate the link between asthma and stressful life events in childhood. Those exposed to highly stressful life events used short-acting bronchodilators one-and-a- half times more after the stressful life events than before them. The results of this study indicate that stressful life events during childhood or adulthood are risk factors for adult-onset asthma. Adulthood risk factors for asthma mediated a significant proportion of the effect of adverse childhood experiences on the risk of asthma onset. Furthermore, stressful life events in adulthood were associated with asthma exacerbation. The results provide new information and deepen understanding of the psychosocial risk factors for asthma. These results can be used in disease prevention, especially preventing asthma, and in planning prevention programmes and treating and guiding asthma patients.