Sosiaalialan ammattilaisten mediavaikuttaminen blogeissa vuonna 2020 - Malmberg, Mia (My University, 2022)
Tutkielma käsittelee sosiaalialan ammattilaisten mediavaikuttamista sosiaalialan blogeissa vuonna 2020. Tutkimuksessa tarkastellaan, millaisista aiheista sosiaalialan blogeissa kirjoitetaan ja millaista on mediavaikuttamisen keinoin toteutettu rakenteellinen sosiaalityö blogeissa. Tutkimuksen teoreettinen tausta muodostuu rakenteellisen sosiaalityön teorioista ja sosiaalialan mediavaikuttamisen tutkimuskeskusteluista. Tutkielman aineistona on viiden julkisesti verkossa saatavilla olevan suomalaisen sosiaalialan blogin kirjoitukset vuodelta 2020. Aineiston koko on 34 blogikirjoitusta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja sen analyysimenetelmänä on käytetty temaattista analyysiä. Blogikirjoituksissa työntekijät tuovat esiin asiakkaiden tilanteisiin ja sosiaalipalveluihin liittyviä epäkohtia ja toimenpide-ehdotuksia. Kirjoituksissa painottuu koronapandemiatilanteen käsittely. Korona-aikaan liittyen huomion kohteena ovat muun muassa etäpalveluihin siirtyminen, palveluiden alikäyttö ja kriisiviestinnän puutteet. Lisäksi työntekijät kantavat huolta koronakriisin sosiaalisista seurauksista asiakkaille ja ammattialalle. Kirjoituksissa näkyy myös toivon ylläpitämistä koronatilanteessa. Blogeissa työntekijät tuovat esiin ja sanoittavat asiakkaiden kokemuksia, jotka liittyvät useimmiten sosiaalipalveluihin. Asiakkaiden kokemukset palveluista kytkeytyvät osallisuuteen ja sen puutteeseen. Osallisuuden edistämiseksi esitellään blogeissa erilaisia toimenpide-ehdotuksia, mutta jo tehtyjä toimenpiteitä käsitellään vähemmän. Osallisuuden puute on yhteydessä paitsi palveluiden toimimattomuuteen myös laajempaan syrjään jäämiseen esimerkiksi sosiaalisista suhteista ja vaikuttamisen mahdollisuuksista yhteiskunnassa. Asianajoa työntekijät tekevät asiakkaiden puolesta, sosiaalialan asioita käsitellään kirjoituksissa vähemmän. Tässä näkyy rakenteellisen sosiaalityön tehtävä sosiaalisten ongelmien esiin nostajana ja palveluiden käyttäjien oikeuksien puolustajana. Tämän tutkimuksen perusteella blogikirjoitusten avulla toteutetun mediavaikuttamisen tavoitteena näyttäytyy ensinnäkin sosiaalialan asiakkaiden ja työntekijöiden maineen edistäminen. Toisena tavoitteena on pyrkimys saavuttaa muutoksia palvelujärjestelmään. Keinoina tähän ovat erityisesti tiedon välittäminen kansalaisille ja päättäjille sekä työntekijöiden ja päättäjien vastuuttaminen.
Keywords: rakenteellinen sosiaalityö, mediavaikuttaminen, sosiaalinen media, blogit, temaattinen analyysi