Psykologisen pääoman kehittyminen uran alkuvaiheen työssä oppimisen kokemuksissa : “Ja sit mä olin ite silleen, et hei mä olinkin se paras asiantuntija siinä asiassa” - Karvonen, Annu (My University, 2026)
Psykologinen pääoma tarkoittaa minäpystyvyydestä, resilienssistä, optimismista sekä toiveikkuudesta muodostuvaa voimavarojen kokonaisuutta, jota on mahdollista kehittää. Sen vaikutusta erilaisiin työ- ja opiskelutuloksiin on tutkittu paljon. Jonkin verran löytyy tutkimusta siitä, millaiset oppimisen muodot edistävät näiden osa-alueiden kehittymistä. Nämä tutkimukset painottuvat kuitenkin uran keski- ja loppuvaiheeseen. Vaikuttaa siltä, että tutkimusta ei juurikaan ole siitä, millaisten työssä oppimisen muotojen koetaan kehittävän näitä osa-alueita työuran alussa, kun kokemusta on vasta vähän. Tutkielmassa tarkastellaan uransa alkuvaiheessa olevien kauppatietelijöiden työssä oppimisen kokemuksia. Tavoitteena on tutkia, millaisia työssä oppimisen muotoja kokemuksissa ilmenee ja esiintyykö kokemuksissa psykologisen pääoman kehityskuvauksia. Aineisto kerättiin teemahaastatteluina, joihin valittiin yhteensä kolme osallistujaa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia hyödyntäen. Analyysissä on sovellettu Tynjälän (2013) työssä oppimisen 3-P-mallin process ja product -komponentteja. Ensimmäisessä analyysissä pyrittiin tunnistamaan millaisia työssä oppimisen muotoja (process) kokemuksissa esiintyi. Toisessa analyysissä pyrittiin selvittämään, ilmeneekö työssä oppimisen kokemuksissa psykologisen pääoman kehityskuvauksia (product). Ensimmäisessä analyysissä tunnistettiin formaalia, informaalia sekä itseohjautuvaa työssä oppimista. Valtaosa kokemuksissa esiintyvissä työssä oppimisen muodoista olivat informaalia oppimista, jota myös aiempi kirjallisuus tukee. Toisessa analyysissä havaittiin, että työssä oppimisen kokemuksissa ilmeni kaikkien psykologisen pääoman osa-alueiden kehityskuvauksia. Valtaosa kehityskuvauksista (products) ilmeni informaalin työssä oppimisen kokemusten (process) yhteydessä. Formaalin oppimisen yhteydessä ei esiintynyt psykologisen pääoman kehityskuvauksia. Tutkielma toimii keskustelun avauksena laajemmalle tutkimukselle siitä, millaisten työssä oppimisen kokemusten yhteydessä psykologisen pääoman osa-alueiden koetaan kehittyvän. Laajempi tutkimustieto antaisi organisaatioille arvokasta tietoa siitä, millaisen oppimisen koetaan kehittävän näitä työelämän kannalta tärkeitä voimavaroja uran alku vaiheessa.
Keywords: uran alkuvaihe; työssä oppiminen; formaali työssä oppiminen; informaali työssä oppiminen; itseohjautuva työssä oppiminen; psykologinen pääoma; minäpystyvyys; resilienssi; optimismi; toiveikkuus