Piotroskin F-scoren selityskyky syklisten yhtiöiden osaketuottoihin : Empiirinen tutkimus Suomen, Ruotsin ja Tanskan rahoitusmarkkinoilla 2007–2021 - Tyllinen, Josefiina (My University, 2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, voidaanko Piotroskin F-scorea hyödyntää syklisten osakkeiden seulontaan. F-score mittaa yhtiön sisäistä vahvuutta ja koostuu kannattavuutta, pääomarakennetta ja tehokkuutta mittaavasta yhdeksästä muuttujasta. Lisäksi kiinnostuksen kohteena on, onko F-scoren selityskyky osakkeiden ylituottoihin selkeämpi markkina-arvoltaan pienissä yhtiöissä. Aiemman tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että markkinoiden vaihtelulle alttiit sykliset yhtiöt hyötyvät talouden nousukaudesta, jolloin niiden tarjoamien tuotteiden ja palvelujen kysyntä kasvaa. Sen sijaan laatusijoittaminen, johon Piotroskin F-score pohjautuu, saavuttaa ylituottonsa tyypillisesti markkinoiden ollessa tasaiset tai laskevat. Näin ollen laatunäkökulman ja osakkeiden syklisyyden yhdistäminen on houkutteleva pitkän aikavälin strategia. Tutkimuksen aineistona ovat Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseihin listatut yhtiöt, joiden toimialaa on perusteollisuus, sykliset kulutustuotteet ja -palvelut sekä rakentaminen. Tarkasteluaikaväli 2007–2021 sisältää kaksi merkittävää laskumarkkinaa: finanssikriisin ja COVID-19-kriisin sekä näiden väliin asettuvan poikkeuksellisen pitkän nousukauden. Tutkimusote on empiirinen sekä kvantitatiivinen. Tutkimusmenetelmänä hyödynnetään kahta eniten käytettyä muuttuja-tuotto-suhteen arvioinnin tekniikkaa. Ensimmäinen on osakkeiden jako portfolioihin F-scorepisteen perusteella. Kiinnostuksen kohteena on, miten F-scoren pistemäärän vaikuttaa portfolion keskituottoon. Toinen menetelmistä on poikkileikkausregressio, jossa tarkastellaan F-scoren inkrementaalista selityskykyä syklisten osakkeiden ylituottoihin siten, että muut aiemmissa tutkimuksissa havaitut ylituoton ajurit ovat mallissa mukana ja täten kontrolloitu. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että F-scorella on ennustuskykyä syklisten osakkeiden osaketuottoihin. Korkean F-scoren portfolion (laatuportfolion) vuotuinen ylituotto tarkasteluajalla oli 3,03–3,40 prosenttia, kun matalan F-scoren portfolion (heikkolaatuisen portfolion) ylituotto oli selvästi negatiivinen. Lisäksi havaittiin, että F-scoren selityskyky ylituottoihin on suurempi markkina-arvoltaan pienissä yhtiöissä. Poikkileikkausregression tuloksista voitiin todeta, että F-scorella on tilastollisesti merkitsevä selityskyky osakkeiden ylituottoihin, ja F-scoren lisääminen ylituottoja selittäväksi muuttujaksi parantaa mallin selityskykyä tilastollisesti merkittävästi. Koska historiallista tilinpäätösinformaatiota hyödyntävällä F-scorella kyettiin luomaan ylituottoja markkinoilla, markkinat eivät ole täysin tehokkaat sisällyttämään historiallista informaatiota osakkeiden hintoihin, ja näin ollen fundamenttianalyysi toimii. Tutkimustulos antaa tukea sille, että vaikka alun perin F-score suunniteltiin heikossa taloudellisessa tilassa olevien yhtiöiden seulontaan, voidaan sitä hyödyntää myös muun tyyppisille osakkeille ja markkinoille.
Keywords: Piotroskin F-score, laatusijoittaminen, sykliset osakkeet, portfoliot, finanssikriisi, COVID-19