Heuristiikat ja vinoumat tilintarkastuksen suunnitteluvaiheen päätöksenteossa - Fagerlund, Vesa (My University, 2021)
Tämä tutkielma on suunniteltu kuvaamaan tilintarkastajien päätöksentekoympäristöä ja päätöksentekomekanismeja tilintarkastuksen suunnitteluvaiheessa Suomessa jatkuvien toimeksiantojen kontekstissa. Tilintarkastajien tehtävänä on muodostaa mielipiteitä ylläpitämällä ammatillista skeptisyyttä ja käyttämällä ammatillista harkintaa. Erilaiset rationaalisuuskäsitteet sallivat sen, että yksilöllinen käyttäytyminen voi olla tai olla olematta täysin rationaalinen olosuhteista ja tilanteista riippuen. Tilintarkastuksen suunnitteluvaiheessa tilintarkastajien vallitsevat päätöksenteon prosessit ovat alttiita heuristiikkojen hyödyntämiselle mm. tilintarkastusalan kannustinympäristön takia. Heuristiikat ovat päätöksenteon työkaluja, joita ihmiset käyttävät yksinkertaistamaan arvioinnin ja päätöksenteon kognitiivisia vaatimuksia. Heuristiikkoihin luottamisen vaara on kuitenkin se, että ne voivat johtaa päätöksenteon harhoihin ja näin virheellisiin johtopäätöksiin. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että tilintarkastuksen suunnitteluvaiheen päätöksentekoympäristö poikkeaa teorian kuvaamasta valvonnan kannalta optimaalisesta suunnitteluympäristöstä. Erityisesti tiukkojen aikataulujen, niukkojen resurssien ja muuttuvien tilintarkastustiimien koettiin aiheuttavan haasteita suunnittelutyölle. Päätöksentekoprosessissa painotetaan tehokkuutta ja monistettavuutta valintojen suhteen, ja tilintarkastajat hyödyntävät heuristista päätöksentekoa vastatessaan edellä mainittuihin haasteisiin. Tulosten perusteella ei kuitenkaan voi todeta, että Tilintarkastuksen suunnitteluvaiheen heuristinen päätöksenteko olisi johtanut merkittäviin puutteisiin ulkoisille sidosryhmille suunnatuissa lopputuotteissa esim. väärän tilintarkastuskertomuksen antamisen muodossa. Suunnitteluvaiheen päätöksentekoon liittyvillä haasteilla nähtiin suurempi merkitys toimeksiantotiimien sisäisiin työnjakoihin ja tarkastuksien käytännön suorittamiseen kuin lopullisen tarkastustyön laatuun. Tilintarkastuksen suunnitteluvaiheen kehittämiseksi tulisi lisätä tilintarkastustiimien resursseja sekä aikataulullisesti että kokeneimpien tarkastajien osallistamisen osalta. Suunnittelun tueksi luotujen työkalujen hyödyntämistä kuuluisi velvoittaa enemmän sekä dokumentaatiovaatimuksia kasvattaa.
Keywords: Tilintarkastuksen suunnitteluvaihe, heuristiikat ja vinoumat, yksilön päätöksenteko