Kodittomuuden vaikutus muuttoliikkeisiin - Toikka, Jere (My University, 2024)
Kodittomuuden yhteyttä muuttoliikkeisiin ei ole tutkittu paljoa, koska kodittomuus on modernina terminä ollut käytössä vasta hetken. Kodittomuus on kuitenkin nykypäivänä ajankohtainen tutkittava aihe, koska Yhdysvalloissa kodittomuuskriisi on kasvanut isoksi ongelmaksi erityisesti suurilla metropolialueilla ja samalla erityisesti Kalifornian alueella muuttoliikkeet toisiin osavaltioihin ovat olleet kasvussa viime vuosina. Tämän takia tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan ensinnäkin kodittomuuden yhteyttä muuttoliikkeiden määrittäviin tekijöihin, kuten asumisen hintaan ja rikollisuuden määrään alueella. Toiseksi tarkastellaan sekä kodittomuutta määrittävien tekijöiden että muuttoliikkeiden määrittävien tekijöiden välisiä yhteyksiä. Katsauksessa huomataan, että kodittomuuden ja muuttoliikkeiden määrittävien tekijöiden välillä voidaan havaita yhteyksiä. Esimerkiksi sää ja vaaran tunteen kokeminen voivat olla yhteydessä muuttopäätöksen tekemiseen. Ne ovat myös yhdessä asumisen hinnan kanssa tekijöitä, joiden on havaittu olevan yhteydessä kodittomuuteen. Sää vaikuttaa positiivisesti sekä kodittomien että muuttoliikkeiden määrään, kun taas tunne vaarasta on yhteydessä negatiivisesti muuttoliikkeisiin. Kodittomuus voi olla yhteydessä tähän kasvattamalla vaaran tunteen määrää. Lisäksi korkeat asumisen kustannukset nostavat kodittomien määrää alueella. Lisätutkimusta kuitenkin vaaditaan tarkempien yhteyksien määrittämiseksi. Kodittomuus ja muuttoliikkeet jakavat myös samanlaisia määrittäviä tekijöitä. Kodittomat ovat tyypillisesti ihmisiä, jotka ovat taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa, eivätkä pysty muuttamaan muuttokustannusten takia ja joutuvat tämän takia pienenkin taloudellisen shokin takia työttömiksi.
Keywords: kodittomuus, muuttoliikkeet, Kalifornia, asumiskustannukset