Katsaus hajautettujen web-palveluiden viansietokykyä parantaviin menetelmiin - Kalliomäki, Ville (My University, 2024)
Hajautetut web-palvelut ovat usein keskitettyä ratkaisua monimutkaisempia järjestelmiä, jotka ovat siten myös alttiita suuremmalle kirjolle vikatiloja. Toimintavarmuudeltaan kriittisempien hajautettujen web-palveluiden viansietokykyä voidaan parantaa soveltamalla niiden käyttöönotossa ja kehityksessä erilaisia viansietokykyä parantavia menetelmiä. Erityyppiset vikatilat täytyy kuitenkin ensin pystyä tunnistamaan niin suunnittelussa kuin web-palvelun toiminnankin aikana, jotta niihin pystytään reagoimaan. Tässä tutkielmassa kartoitetaan, millaisia vikatiloja hajautetut web-palvelut voivat kohdata, ja mitä menetelmiä on olemassa palveluiden viansietokyvyn parantamiseksi. Ennen vikojen luokittelua tai menetelmien esittelyä määritellään mitä hajautetut web-palvelut tarkoittavat tämän tutkielman yhteydessä, ja kerrotaan yleisesti web-palveluiden arkkitehtuurista sekä miten niiden tilaa ylläpidetään. Viansietokykyä parantavat menetelmät ovat kategorisoitu sen mukaan, mihin vikatilojen luokkaan ne pääasiassa vaikuttavat. Kaksi ensimmäistä vikojen luokkaa ovat hallitut sekä bysanttilaiset viat. Näihin luokkiin soveltuvia viansietokykyä parantavia menetelmiä käsitellään yhteensä viisi, jotka kaikki ovat web-palvelun ympärille tai ulkopuolelle sijoittuvia järjestelmiä mitkä eivät puutu palvelun sisäiseen toteutukseen. Web-palvelinten ylikuormittumisen estämiseen esitetään kolme eri menetelmää, jotka kaikki hyödyntävät asiakkaiden pyyntöjen ohjausta hajautetun web-palvelun eri palvelimille.
Keywords: hajautetut web-palvelut, viansietokyky, vikatilat