Suomalaisten IT-ulkoistusyhtiöiden kansainvälistymisen ajurit ja esteet - Salmi, Ville (My University, 2023)
Yritysten ja organisaatioiden toiminta on alati enemmän ja enemmän riippuvaista tietojärjestelmistä sekä datasta. Tämä muutos aiheuttaa uudenlaisia haasteita käytössä olevien tietojärjestelmien ylläpidolle, sekä tietohallinnon kehitykselle. Uudet järjestelmät vaativat uudenalaista osaamista, jonka saavuttaminen voi olla vaikeaa organisaatioille – tai se saatetaan strategisista syistä ulkoistaa. Tietojärjestelmien ulkoistamisen ympärille onkin kehittynyt laaja ja kasvava toimiala, IT-ulkoistustoiminta. IT-ulkoistuspalveluiden kilpailukenttä on Suomessa monipuolinen sisältäen paikallisia, kansallisia, pohjoismaisia ja globaaleita toimijoita. Toimiala on konsolidoitunut merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana, ja etenkin pohjoismaiset pääomasijoittajataustaiset toimijat ovat laajentuneet Suomeen yritysjärjestelyiden kautta, kun taas suomalaiset toimijat eivät ole toteuttaneet merkittäviä laajentumistoimenpiteitä. Tämä tutkielma koostuu perusteellisesta kirjallisuuskatsauksesta sisältäen katsauksen IT-ulkoistustoimijoista, kansainvälistymisestä, sekä tietointensiivisten palveluyhtiöiden kansainvälistymisestä. Tutkimuksen empiirinen osuus koostuu kirjallisuuskatsauksen löydösten lisäksi haastatteluohjelman tuloksista, jossa haastateltiin seitsemää ylimmän johdon edustajaa suomalalaisista IT-ulkoistuspalveluihin erikoistuneesta yrityksestä. Empiirisessä osuudessa tutkitaan yritysten kansainvälistymisen nyky-, ja tahtotilaa, IT-ulkoistusyhtiöiden kansainvälistymisen ajureita ja esteitä, verkostojen merkitystä kansainvälistymisessä, sekä miten kansainvälistymisen eteen on järjestäydytty. Tutkimustulosten perusteella kaikilla suomalaisilla IT-ulkoistusyhtiöillä on pienimuotoista vientitoimintaa, joka on syntynyt nykyisten Suomessa syntyneiden asiakkuuksien kautta, mutta tahtotila olisi toimia ulkomailla kokonaisvaltaisemmin. Tähän merkittävin motiivi on uusien markkinoiden mahdollistama liikevaihdon kasvu. Suurimpana esteenä kansainvälistymiselle on IT-ulkoistusliiketoiminnan luonne hitaiden myyntisyklien ja pitkäkestoisten asiakassuhteiden takia, sekä resurssien puute, joka aiheuttaa riskien välttelyä ja osaavien kansainvälistymisresurssien puutetta.
Keywords: IT-palvelut, IT-ulkoistuspalvelut, kansainvälistyminen, kansainvälistymisen ajurit, kansainvälistymisen esteet