Vapaiden mikrokirurgisten rekonstruktioiden toimenpide- ja flap failure-insidenssi, sekä siirteen menettämiselle altistavat tekijät Tyksissä vuonna 2010 - Itkonen, Petri (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää vuonna 2010 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa mikrokirurgisilla, vapailla kudossiirteillä hoidettujen potilaiden toimenpiteiden lukumääriä eri erikoisalojen kesken, onnistumisfrekvenssejä, sekä selvittää mahdollisesti huonoon lopputulokseen altistavat tekivät. Vuonna 2010 Tyksissä tehtiin 73 mikrokirurgista vapaata kudossiirrettä plastiikkakirurgian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, sekä käsikirurgian erikoisaloilla. Kaikista siirteistä osittain tai kokonaan menetettiin 9,6 %. Plastiikkakirurgian erikoisalalla luku oli 12 %, ja KNK:lla 4,5 %. Diabeteksen todettiin olevan tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä sekä kielekkeen menettämiseen että 30 vuorokauden sisällä toimenpiteestä ilmaantuviin komplikaatioihin. Tutkimus antaa myös viitettä siitä, että anastomoositromboosin ilmaantuminen voi lisätä riskiä kielekkeen menettämiseen.