Kolorektaalisyövän seulonta uudistuu - Sirpa Heinävaara; Maija Jäntti; Martti Färkkilä; Marja Hyöty; Matti Kairaluoma; Tero Rautio; Markku Voutilainen; Nea Malila; Tytti Sarkeala (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Kolorektaalisyöpä on miesten eturauhassyövän ja naisten rintasyövän jälkeen yleisinsyöpäsairaus Suomessa. Se todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, jolloin sairastuneidenmahdollisuudet selviytyä ovat huonot. Seulonnalla syöpä voidaan todeta varhain, jolloinkuolleisuutta sairauteen voidaan vähentää 10-40 %. Miehillä kolorektaalisyöpäkuolleisuudenväheneminen seulonnan myötä on ollut keskimäärin suurempaa kuin naisilla.