Sisäisen tarkastuksen tuloksellisen toiminnan edistäminen suurissa kunnissa - Reinikka, Tommi (My University, 2020)
Sisäisen tarkastuksen toiminto auttaa kuntaorganisaation ylintä poliittista johtoa ja viranhaltijajohtoa vastaamaan niille kuuluvaan valvontavelvoitteeseen toteuttamalla kuntaorganisaatiossa arviointi- ja varmistus- sekä konsultointitoimintaa, jonka avulla pyritään varmistumaan siitä, että kunnan toiminta on tuloksellista − asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa ja väärinkäytöksiä sekä huonoja käytäntöjä saadaan ehkäistyä. Tämän tutkielman tarkoituksena ja tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa siitä, miten suurissa kunnissa ylimmän johdon tukena toimivan ja valvontavelvoitteessa avustavan sisäisen tarkastustoiminnon tuloksellisen toiminnan edellytykset tarkasteluhetkellä toteutuvat, ja miten toimimalla sisäisen tarkastustoiminnon tuloksellista toimintaa voidaan suurissa kunnissa edistää. Tämän ohella tutkittiin myös sitä, löytyykö tutkimusaineistosta selittäviä tekijöitä sille, miksi toisessa kunnassa sisäisen tarkastuksen toimintaedellytykset ovat toista kuntaa paremmat. Tutkielman empiirinen tutkimusaineisto kerättiin sähköisesti internet-kyselynä Webropol-ohjelmalla laaditulla kyselylomakkeella. Kysely osoitettiin suurten kuntien sisäisten tarkastusten johdolle ja vastuuhenkilöille. Tutkimusaineiston analysointi toteutettiin yhdistämällä määrällistä ja laadullista tutkimusotetta. Tutkimusaineistosta nousi esiin kaksi eri tekijää, jotka tämän tutkielman tutkimustulosten perusteella näyttävät selittävän sisäisen tarkastustoiminnon toimintaedellytysten toteutumista suurissa kunnissa. Tutkimustulokset osoittavat, että mitä parempi tunnettuus ja tietämys sisäisestä valvonnasta vastuussa olevilla tahoilla on sisäisen tarkastuksen toiminnasta ja tehtävistä, ja mitä paremmin yhteistyö- ja vuorovaikutussuhde sisäisen tarkastustoiminnon ja sisäisestä valvonnasta vastuussa olevien tahojen välillä toimii, sitä paremmaksi toimintaedellytykset näyttävät muodostuvan eri tuloksellisuustekijöillä mitattuna. Toinen keskeinen johtopäätös tämän tutkielman tutkimustulosten perusteella on, että sisäisen tarkastustoiminnon koko henkilöstömäärällä mitattuna ei näytä määrittävän sitä, millaiseksi sisäisen tarkastustoiminnon toimintaedellytykset koetaan. Sen sijaan suuri kuntakoko näyttää selittävän sisäisen tarkastustoiminnon paremmiksi koettuja toimintaedellytyksiä. Suurten kuntien joukosta suurimmilla, yli 200 000 asukkaan kunnilla, on tämän tutkielman tutkimustulosten perusteella keskimäärin parhaat edellytykset toteuttaa tuloksellista sisäistä tarkastustoimintaa. Kunnan hyvä taloustilanne vaikuttaa myönteisesti toiminnon toimintaedellytyksiin.
Keywords: sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta, kunta, tuloksellisuus, kehittäminen