Arvopaperimarkkinoiden väärinkäytön hallinnollisten sanktioiden oikeusturvatakeet - Leino, Mikko (My University, 2020)
Työssä tarkastellaan oikeusturvaa arvopaperimarkkinoiden väärinkäytön hallinnollisessa sanktioinnissa. Hallinnolliset seuraamukset ovat monimuotoinen oikeudellinen ilmiö, jolla on liityntöjä useille eri oikeudenaloille sekä oikeuslähteille. Hallinnollisten sanktioiden ja etenkin seuraamusmaksujen erityiset piirteet ovat painottaneet oikeusturvan merkitystä hallintoprosessissa. Työn tutkimuskysymys on: miten arvopaperimarkkinoiden väärinkäytön hallinnollisen sanktioinnin oikeusturva toteutuu suhteessa markkinoiden sääntelyn toimivuuteen? Lähestyn tutkimuskysymystä ensisijaisesti oikeuspoliittisesta ja oikeustaloustieteellisestä näkökulmasta eli pyrin tuomaan esiin lainsäädännön ja sen valvonnan merkitystä taloudelliseen toimintaan vaikuttavana tekijänä. Oikeusturvaa analysoidaan perinteisin lainopin tutkimusottein. Oikeusturvan näkökulmasta arvopaperimarkkinoiden sääntelyyn liittyy useita haasteita. Arvopaperimarkkinoiden dynaamisesta luonteesta johtuen markkinoiden väärinkäyttöä sääntelevä normisto on kirjoitettu väljästi, mikä on etenkin laillisuusperiaatteen kannalta ongelmallista. Finanssivalvonnan rooli hallinnollisen seuraamuksen tutkinnasta, valvonnasta sekä määräämisestä vastaavana tahona on problemaattinen. EU-direktiiviin perustuvan sisäpiirisääntelyn objektiivisen vastuun osalta on olemassa ristiriita kansallisen oikeuden ja unionin oikeuden välillä. Sääntelyn tavoitteena on turvata markkinoiden tehokas toiminta. Tehokkaat markkinat allokoivat kansantalouden näkökulmasta resurssit optimaalisesti, mikä johtaa kansantalouden kannalta suurimpaan mahdolliseen hyötyyn. Toimivat finanssimarkkinat edellyttävät vakaita instituutioita, joiden perusta on oikeusvaltioperiaatteessa. Instituutioteoreettisesta näkökulmasta tarkasteltuna, jos hallinnollisten sanktioiden oikeusturva ei ole riittävä, rapauttaa se keskeisten instituutioiden uskottavuutta, mikä puolestaan heikentää markkinoiden ja yhteiskunnan toimintaa. Näin ollen oikeusturvalla on huomattava merkitys myös arvopaperimarkkinoiden sääntelyn suojelukohteelle eli markkinoiden tehokkaalle toiminnalle.
Keywords: arvopaperimarkkinat, hallinnollinen sanktio, oikeusturva, markkinoiden väärinkäyttö, hallintoprosessi.