Budjetointi talouden ohjauksen perustana : Budjetointimenetelmän valinta kohdeyritykselle - Luttinen, Jenni (My University, 2019)
Yritykset, jotka tekevät suunnitelmia tulevaisuutta silmällä pitäen sekä toimivat niiden mukaan, menestyvät yleensä paremmin kuin yritykset, jotka eivät juurikaan tee suunnitelmia. Useat yritykset ovat sisäistäneet tämän suunnitelmallisuuden merkityksen ja käyttävät suunnittelun työkaluna budjetointia, joka on useasti keskeinen osa yrityksen talousjohtamista. Budjetointi toimii yrityksen monivaiheisena johtamisprosessina eikä sitä voida pitää pelkästään laskentateknisenä apuvälineenä. Sen avulla voidaan muun muassa ohjata henkilöstöä tai toteuttaa strategiaa. Perinteinen budjetointi on saanut viime vuosien aikana kritiikkiä raskaudesta ja hitaudesta, minkä takia perinteisen budjetoinnin rinnalle on kehitetty useita erilaisia vaihtoehtoisia budjetointimenetelmiä ja –tapoja, kuten rullaava budjetointi, beyond budgeting ja toimintopohjainen budjetointi. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään kohdeyrityksen vaatimuksia budjetoinnille sekä millainen budjetointimenetelmä soveltuu kohdeyrityksen tarpeisiin. Lisäksi tutkielmassa pyritään selvittämään, miten kohdeyrityksen taloudenohjausta voidaan parantaa sopivan budjetointimenetelmän avulla. Tutkimusongelmia lähestytään aiemman kirjallisuuden ja haastattelujen kautta. Teoriaosuudessa käsitellään budjetointijärjestelmää talouden ohjauksen perustana sekä eri budjetointimenetelmiin liittyviä haasteita ja etuja. Tutkielman empiirinen osuus koostuu kolmesta teemahaastattelusta ja havainnoinnista, joista saadut keskeisten toimijoiden näkökulmat tuovat subjektiivista näkökulmaa tutkittavaan aiheeseen. Tutkielman tuloksista ilmenee, että kohdeyritys haluaa tulevaisuudessa budjetointimenetelmältä nopeampaa reagointikykyä, systemaattisuutta, tukea päätöksentekoon sekä joustavuutta. Samalla budjetista tulisi selkeä ja hyvä ennuste tulevaisuudesta. Kohdeyrityksen näihin tarpeisiin parhaiten sopiva budjetointimenetelmä on rullaava budjetointi, sillä se on hyvin joustava sekä nopea reagointimalli. Rullaavan budjetoinnin avulla yritys pystyy helposti muuttamaan toimintaperiaatteitaan sekä parantamaan tunnuslukujen oikeellisuutta. Samalla se auttaa yritystä parantamaan taloudenohjausta reagoimalla nopeammin muuttuvaan toimintaympäristöön, yhdistämällä strategian ja budjetoinnin, parantamalla päätöksentekoprosessia, ohjaamalla henkilöstä paremmin sekä tuomalla systemaattisuutta päivittäiseen toimintaan ja budjettien laaditaan.
Keywords: budjetointi, taloudenohjaus, budjetointimenetelmät