Syrjivä työilmapiiri ja oppimisen mahdollisuudet työssä - Palojärvi, Elina (My University, 2025)
Työssäoppiminen on olennainen osa työelämää ja se on vahvasti kytköksissä työhyvinvointiin. Työssäoppimisen taustalla vaikuttaa useita tekijöitä, jotka voivat toimia oppimista rajoittavina tai edistävinä vaikutteina. Useat tekijät ovat kytköksissä työpaikan ilmapiiriin. Tutkielman tavoitteena oli selvittää voisiko nimenomaan syrjivä ilmapiiri liittyä työssäoppimiseen. Tutkielmassa tarkastellaankin syrjivän ilmapiirin yhteyttä oppimismahdollisuuksiin palkansaajien näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli saada lisää tietoa syrjivän työilmapiirin sekä oppimismahdollisuuksien yhteydestä. Tutkimuksessa selvitetään, kokevatko työntekijät oppimismahdollisuutensa paremmiksi silloin, kun työilmapiiriä ei koeta syrjiväksi. Tämän lisäksi selvitetään myös liittyykö kokemus syrjivästä työilmapiiristä työssäoppimisen mahdollisuuksiin myös silloin, kun analyysiin otetaan mukaan sekä vakioidaan muuttujien yhteisiä syitä. Aineistona käytettiin vuoden 2023 Työolobarometriä ja metodina lineaariregressiota. Tutkimuksessa muodostettiin kaksi regressiomallia, joissa oppimismahdollisuuksia selittävinä muuttujina olivat syrjintää kuvaavat muuttujat. Toisessa mallissa oli mukana vakioidut muuttujat, jotka paransivat mallin selitysvoimaa. Tulokset osoittivat, että oppimismahdollisuudet olivat yhteydessä syrjivään ilmapiiriin. Oppimismahdollisuudet koettiin heikommiksi silloin, kun palkansaaja koki työpaikalla olevan syrjintää tai eriarvoisuutta, joka kohdistui ikään, ulkomaalaistaustaan tai ihonväriin sekä ”johonkin muuhun”. Tämä siis tarkoittaa, että mikäli palkansaaja koki työilmapiirin syrjiväksi tai eriarvoiseksi näiden tekijöiden osalta, hän koki työssäoppimisen mahdollisuudet heikommiksi. Siispä vaikkei syy-seuraussuhteita voitukaan tuoda esille tässä tutkimuksessa, tulokset osoittavat negatiivisen riippuvuuden tutkimusmuuttujien välillä.
Keywords: oppimismahdollisuus, syrjintä, työssäoppiminen, työilmapiiri