“Sulle sopisi paremmin tämä ala” - Maahanmuuttajataustaisten korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia toisen asteen opintojen ajalta ja korkeakoulutukseen siirtyminen - Hölsö, Sonja (My University, 2024)
Korkeakoulutuksen saavutettavuus ei ole Suomessa vielä kaikille yhdenvertaista. Maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita päätyy korkeakoulutukseen väestön suhteelliseen määrän verrattuna selvästi valtaväestöön kuuluvia vähemmän. Toisen asteen opintonsa Suomessa suorittaneilla maahanmuuttajataustaisilla opiskelijoilla on todettu olevan haasteita päästä opiskelemaan etenkin yliopistoihin ja maahanmuuttajataustaiset opiskelijat aloittavatkin alemmassa ammattikorkeakoulututkinnossa useammin kuin alemmassa yliopistotutkinnossa. Muiden haasteiden lisäksi maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita saatetaan usein ohjata hakeutumaan opintoaloille, jotka eivät ole opiskelijan omien toiveiden mukaisia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää maahanmuuttajataustaisten korkeakouluopiskelijoiden toisen asteen opintokokemuksia sekä sitä, missä määrin ne näkyvät korkeakouluun siirtymisen sujuvuudessa ja toivotulle opintoalalle päätymisessä. Tutkimuksen aineisto koostuu yhdeksän maahanmuuttajataustaisen korkeakouluopiskelijan haastatteluista. Haastateltavat opiskelivat joko yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa ja olivat suorittaneet toisen asteen opintonsa Suomessa. Haastattelumenetelmänä toimi puolistrukturoitu teemahaastattelu. Aineiston analyysimenetelminä käytettiin sisällönanalyysiä ja sisällön erittelyä. Haastatteluista nousi esiin kuusi teemaa, joilla oli erityinen merkitys opiskelijoiden opintojen kulun kannalta: 1.suomen kielen opiskelu (kielitaidon taso), 2. opintopolkujen suunnittelu ja valitseminen (onnistunut toisen asteen opintovalinta), 3.opiskelumotivaatio, 4. opiskelutaidot (opintomenestys) ja voimavarat opiskeluun, 5. monikulttuurisuus ja monikulttuurinen kompetenssi koulussa, 6. tuki opintojen aikana. Erityisen merkittäviksi tekijöiksi korkeakouluun sujuvan siirtymän ja toivotulle opintoalalle päätymisen kannalta nousivat toisen asteen opintojen aikana saatu tuki koulun henkilökunnalta ja perheeltä sekä riittävä suomen kielen taito. Suurimman esteen toivotulle opintoalalle päätymiselle aiheuttivat tilanteet, joissa opiskelija ei saanut tukea opintovalinnalleen perheeltään eikä koulun henkilökunnalta. Tulosten avulla pohdittiin toimia, joiden avulla toisen asteen opinnoista saataisiin kehitettyä entistä tukevampia maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden korkeakoulutuksen saavutettavuuden kannalta.
Keywords: maahanmuuttajataustaiset korkeakouluopiskelijat, korkeakoulutuksen saavutettavuus