Perintövero ja sen vaikutukset varallisuuseroihin - Lindeman, Rosa (My University, 2025)
Perintöverotus herättää voimakasta keskustelua talousteorian, politiikan ja kansalaisten keskuudessa, erityisesti sen oikeudenmukaisuuden ja tehokkuuden välisestä ristiriidasta. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka tarkastelee perintöveron vaikutuksia varallisuuden jakautumiseen. Lähtökohtana on havainto, että varallisuus jakautuu huomattavasti epätasaisemmin kuin tulot, ja perintöjen kautta siirtyvä varallisuus voi ilman verotusta lisätä varallisuuseroja sukupolvien välillä. Samalla perintöveroon liittyy tehokkuusongelmia ja verosuunnittelun mahdollisuuksia, jotka heikentävät sen toimivuutta. Tutkielman tavoitteena on arvioida, miten perintövero vaikuttaa varallisuuden keskittymiseen ja millaisia taloustieteellisiä perusteita verolle voidaan esittää. Aineistona käytetään aiempaa teoreettista ja empiiristä tutkimusta erityisesti Yhdysvalloista ja Euroopasta, joista on saatavilla vertailukelpoista aineistoa. Tarkastelu pohjautuu optimaalisen verotuksen teoriaan sekä eri perintömotiivien vaikutuksiin veron kohdentumisessa. Lisäksi analysoidaan perintöveron käyttäytymisvaikutuksia, kuten verosuunnittelun roolia, säästämispäätöksiä ja omaisuuden siirtotapoja. Lopussa tarkastellaan, miten perinnöt vaikuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä varallisuuden jakautumiseen. Tutkielma tarkastelee myös perintöveron ja lahjoitusten yhteyttä varallisuuseroihin sukupolvien välillä sekä verotuottojen mahdollisuuksia varallisuuden uudelleenjakoon. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikka perinnöt voivat lyhyellä aikavälillä tasata varallisuuseroja, pitkällä aikavälillä niiden vaikutus voi olla päinvastainen. Näin varallisuus kumuloituu edelleen jakautuman yläpäähän. Perintöveron vaikutukset ovat riippuvaisia verorakenteesta, veropohjan laajuudesta ja verosuunnittelun mahdollisuuksista. Veron uudelleenjaon vaikutus riippuu siitä, miten verotuotot käytetään. Tutkimuksessa korostetaan suurten perintöjen verottamisen merkitystä sekä verosuunnittelun rajoittamisen tarvetta verotuksen progressiivisuuden ja oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi.
Keywords: perintövero, perintö- ja lahjavero, varallisuuserot, varallisuuden jakautuminen