Rullaava ennustaminen perinteisen budjetoinnin tukena epävarmassa toimintaympäristössä - Furuholm, Emilia (My University, 2024)
Yritysten toimintaympäristön epävarmuuden kasvu on noussut viimeisten vuosien aikana yritysten toimintaa ohjaavaksi ilmiöksi. Epävarmuuden lisääntyminen on muokannut laajasti yritysten toimintatapoja ja luonut yrityksille tarpeen myös nykyisten budjetointikäytäntöjen toimivuuden tarkasteluun. Budjetointi on yksi yritysten merkittävimmistä talousohjauksen välineistä, jonka avulla yritykset voivat toteuttaa suunnittelun, kontrollin ja valvonnan tehtäviä. Perinteinen budjetointi on kuitenkin saanut osakseen kritiikkiä sen kyvyttömyydestä reagoida epävarman ympäristön muutoksiin riittävällä nopeudella, joten sekä sen rinnalle että sitä korvaamaan on syntynyt useita vaihtoehtoisia ja joustavampia menetelmiä. Rullaava ennustaminen on esitelty yhtenä potentiaalisimpana budjetointikäytäntönä perinteisen budjetoinnin tueksi. Tutkielmassa selvitetään, miten yritykset hyödyntävät rullaavaa ennustamista ja perinteistä budjetointia epävarmassa toimintaympäristössä sekä millaisia hyötyjä rullaavien ennusteiden käyttöönotosta voi olla perinteisen budjetoinnin rinnalla. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena keskittyen tieteellisten ja käytännöllisten lähteiden tarjoamiin tuloksiin. Tutkimusten mukaan epävarmassa ympäristössä ajantasaisen ja joustavuutta tukevan informaation tarve korostuu. Rullaava ennustaminen tuo säännöllisten päivitysten kautta yritysten taloudelliseen suunnitteluun joustavuutta, tehostaa yritysten oppimista ja edistää nopeampaa reagointia ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Tutkimukset kuitenkin myös osoittavat, että rullaava ennustaminen ei epävarmassakaan ympäristössä syrjäytä kokonaan perinteisen budjetoinnin merkitystä, ja näitä budjetointikäytäntöjä suositellaankin käytettävän toisiaan täydentävinä menetelminä. Perinteinen budjetointi säilyttää asemansa toiminnan arvioinnin välineenä, rajojen luomisessa toiminnalle sekä henkilöstön motivoinnissa kohti tavoitteita myös epävarmassa ympäristössä.
Keywords: rullaava ennustaminen, perinteinen budjetointi, kontingenssiteoria, epävarma toimintaympäristö