Arvonluominen asiantuntijaorganisaation ja mikroyrityksen asiakassuhteessa - Varis, Kari (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Mikroyritykset kattavat yli 90% koko Suomen yrityskannasta. Ne työllistävät 25% Suomen työllisyyskannasta, ja ovat merkittäviä veronmaksajia. Mikroyritysten hyvinvointi ja kehitys on Suomen kokonaistaloudelle tärkeää. Asiantuntijaorganisaatiot ovat nykymaailmassa nousseet merkittäviksi tuloksen tekijöiksi yritysmaailmassa. Ne tuottavat tulosta itsenäisinä yrityksinä, mutta luovat myös arvoa yhteistoimintansa kautta muille yrityksille. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia arvon muotoutumista mikroyrityksen ja asiantuntijaorganisaation välisessä asiakassuhteessa. Tutkimus pyrkii saamaan selville, miten arvo muodostuu, minkälaista arvoa kukin osa puoli saa ja millaiseksi arvonluonti kummankin osapuolen kohdalla koetaan. Tutkimuksen asiantuntijaorganisaationa on Satakunnan Yrittäjät ja mikroyritykset ovat Porin alueella toimivia, alle 10 henkilöä työllistäviä, yrityksiä. Tutkimuksessa luotiin teoreettinen viitekehys tutkien aiempaa tutkimusmateriaalia arvonluomisesta, mikroyrityksistä ja asiantuntijaorganisaatioista. Muodostetun viitekehyksen avulla pystyttiin muodostamaan käsitys siitä, millä tavoin arvo muodostuu asiantuntijaorganisaation ja mikroyrityksen välillä. Teoreettisen viitekehyksen reliabiliteetin varmistamiseksi kerättiin aineistoa haastattelemalla mikroyrittäjiä ja Satakunnan Yrittäjien henkilöstöä. Kerättyä aineistoa verrattiin teoreettiseen viitekehykseen. Mikroyritykset saavat arvoa jäsenyydestään pääosin neuvontapalveluiden kautta yksittäisen ongelmien kohdatessa yrittäjää. Toinen merkittävä arvonluoja on koulutuspalvelut, joita yritykset käyttävät tehokkaasti. Koulutuksen kautta saadaan myös individuaalista arvoa yrittäjälle itselleen, joka pystyy myöhemmin antamaan arvoa omalle yritykselleen. Saatu arvo on pääosin ei-taloudellista, kuten ovat myös uhrauksetkin. Satakunnan Yrittäjien kohdalla arvoa tuottaa pääosin informaatio, jota yrityksistä kerätään. Informaatio saattaa olla toimialakohtaista, yrityskohtaista, maakunnallista tai tiettyyn muutokseen liittyvää informaation keräämistä. Informaation avulla Satakunnan yrittäjät tuottavat omia tuotteitaan, mutta myös keräävät sitä käytettäväksi yrittäjyyden kehittämiseen. Lopputuloksena päädyttiin siihen, että teoreettinen viitekehys ei sellaisenaan pidä täysin paikkaansa, vaan sitä piti täydentää kerätyn aineiston pohjalta luodulla uudella tiedolla. Verkostoituminen näytteli suurta osaa tämän tutkimuksen osapuolten yhteistoiminnassa, ja sen merkitys arvonluomiselle oli merkittävä. Verkostosta näyttäisi hyötyvän sekä mikroyritykset, mutta myös Satakunnan Yrittäjät. Sen avulla mahdollisuudet arvonluomiselle kasvavat ja se vähentää tarvetta yhteistoiminnalle asiantuntijaorganisaation ja mikroyrityksen välillä.