Järvien hoito ja kunnostus 2030 : Tulevaisuusverstaiden tulokset - Nygrén, Nina A. (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
AQUADIGM-tutkimushanke (The Function and Management of Aquatic Ecosystems in the Changing Environment: the Effects of Paradigm Shifts) tutkii järvien hoidon ja kunnostusten muuttuvia olosuhteita ja paradigmoja. Hankkeen osana tutkitaan järvien hoidon ja kunnostusten tulevaisuuksia Suomessa vuoteen 2030 saakka. Järvien hoidon tulevaisuuden ennakoimiseksi järjestettiin syksyllä 2015 yhteensä viisi tulevaisuusverstasta, joista neljässä pohdittiin järvien hoitoa ja kunnostusta koko Suomen mittakaavassa ja yhdessä keskityttiin Tuusulanjärven tulevaisuuteen. Verstaissa oli osallistujia laajasti eri sidosryhmistä ja ryhmät työskentelivät innostuneesti ja tuotteliaasti. Tässä raportissa esitellään tulevaisuusverstaissa työstetyt tulevaisuuden skenaariot. Suomen järvien osalta tuotettiin neljä skenaariota: toivottava, todennäköinen ja kaksi hieman toisistaan erilaista uhkaskenaariota. Tuusulanjärven tulevaisuudesta tuotettiin toivottava skenaario, todennäköinen skenaario ja uhkaskenaario. Skenaariot sisältävät skenaariotarinan sekä listattuna asioita, joita pitäisi tapahtua jotta kyseinen skenaario toteutuisi tai jotka ennakoivat skenaarion toteutumista. Skenaariot ovat kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa kaikille järvien käytöstä, hoidosta ja kunnostuksesta kiinnostuneille.