Luokanopettajaopiskelijoiden arviointiosaaminen ja arviointien yhtäläisyys - Syväluoma, Aino; Vilpakka, Maiju (My University, 2026)
Tutkimuksemme tarkoituksena oli tutkia luokanopettajaopiskelijoiden arviointiosaamista, jota tutkimme luokanopettajaopiskelijoiden toteuttamien arviointien erojen ja yhtäläisyyksien kautta. Tarkastelun kohteena oli saman sanallisen koevastausten arvioinnit, pisteytykset sekä perustelut. Tarkoituksena oli lisäksi tutkia luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia arviointiosaamisen kehittymisestä opetusharjoittelun aikana. Tutkimuksessa selvitettiin myös keinoja, joiden avulla opetusharjoittelua voitaisiin kehittää arviointiosaamisen näkökulmasta. Aikaisemman tutkimuksen mukaan opettajaopiskelijoilla on hyvä käsitys arviointiin liittyvistä teorioista, mutta käytännön arviointityön toteuttamiseen kaivataan vielä lisää tukea ja konkreettista harjoittelua. Valitsemaamme aihetta on tärkeä tutkia, koska opettajan suorittama arviointityö on merkittävässä roolissa opettajan työssä. Aiheena arviointi ei kosketa pelkästään opettajia vaan myös oppilaita. Näiden syiden takia tutkimme luokanopettajaopiskelijoiden arviointiosaamista konkreettisen arvioinnin ja opetusharjoittelun näkökulmista. Tutkimuksen aineiston keräsimme kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa keräsimme alakoulun oppilaiden historian kokeiden vastauksia, joita hyödynsimme aineistonkeruun toisessa vaiheessa. Toisessa vaiheessa keräsimme aineiston luokanopettajaopiskelijoilta ajattele ääneen -menetelmän avulla, jossa luokanopettajaopiskelijat arvioivat alakoulun oppilaiden koevastauksia ja vastasivat kysymyksiin opetusharjoitteluista. Näitä saatuja tuloksia analysoimme aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tulokset osoittavat, että opettajaopiskelijoiden tekemien arviointien perustelut ovat pääpiirteissään samansuuntaisia, mutta jotain eroja on myös nähtävissä. Saadut tulokset kertovat, että puolet osallistuneista luokanopettajaopiskelijoista kokivat arviointiosaamisen kehittyneen opetusharjoittelun aikana, kun puolet totesivat arviointiosaamisen kehittyneen vain vähän tai ei ollenkaan. Jokainen osallistuja oli kuitenkin päässyt toteuttamaan joitakin arviointitehtäviä opetusharjoittelun aikana. Opettajaopiskelijat toivat esille useita keinoja, joilla opetusharjoittelua voitaisiin kehittää arviointiosaamisen näkökulmasta. Nämä keinot jaoteltiin arvioinnin tukeen, monipuoliseen harjoitteluun sekä teoriaan ja käytännön ohjeisiin. Eniten opiskelijat toivoivat ohjaavalta opettajalta lisää tukea arvioinnin toteuttamiseen sekä harjoitteluun. Tästä tutkimuksesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa opettajankoulutuksen sekä opetusharjoittelujen kehittämiseen. Toteutettua tutkimusta olisi mielekästä jatkaa jatkotutkimuksen muodossa. Jatkossa luokanopettajaopiskelijoiden arviointiosaamista tulisi tutkia laajentamalla otantaa eri opettajankoulutuslaitoksiin, jolloin voitaisiin vertailla opettajaopiskelijoiden arviointiosaamista eri yliopistoissa. Mahdollista olisi tutkia myös luokanopettajaopiskelijoiden ja aineopettajaopiskelijoiden eroja tai opettajaopiskelijoiden ja valmistuneiden opettajien välisiä eroja arvioinneissa.
Keywords: arviointi; arviointiosaaminen; summatiivinen arviointi; opetusharjoittelut; luokanopettajaopiskelijat