Poliittisten narratiivien rakentaminen unkarilaisten sanomalehtien Saksan vuoden 2021 liittopäivävaaleja käsittelevissä kolumneissa - Liimatainen, Hanna (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassani tutkin unkarilaisten sanomalahtien Saksan vuoden 2021 liittopäivävaaleja käsittelevissä kolumneissa esiintyviä poliittisia narratiiveja ja niiden rakentamista systeemisfunktionaalisen kieliteorian ja faircloughlaisen kriittisen diskurssianalyysin avulla. Aineistoni koostuu Magyar Nemzet ja Népszava -lehtien nettisivuilla julkaistuista liittopäivävaaleja käsittelevistä tai liittopäivävaaleihin viittaavista kolumneista, joita on yhteensä 29. Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää, millaisia narratiiveja aineistossani rakentuu ja miten nämä narratiivit jäsentyvät kontekstuaalisesti osaksi unkarilaisen lukijan poliittista todellisuutta. Lisäksi tarkastelen aineistossani esiintyviä narratiiveja kolumnin genrelle tyypillisen mielipidevaikuttamispyrkimyksen näkökulmasta lukijan poliittis-ideologisen identiteetin rakentamisen ja vahvistamisen välineinä. Analyysissani lähtökohtana on kolumneissa käytetyn kielen analyysi, jota teen kieliopillisen tarkastelun ohessa huomioiden kolumnien yhteiskunnalliset kontekstit sekä niiden tunnetut tuottajat ja todennäköiset lukijat. Aineistoni poliittisissa narratiiveissa toistuvat tarinallinen ja ideologinen ulottuvuus. Kolumneissa käsitellyt poliitikot ja tapahtumat esitetään osana erilaisia selkeän juonellisesti eteneviä viihteellisiä kertomuksia, joiden kautta Saksan politiikkaa esitellään lukijoille. Näiden tarinoiden avulla taas välitetään ideologisia viestejä ja pyritään rakentamaan lukijoiden poliittista identiteettiä. Vaikka kolumneissa aiheena on saksalainen politiikka, unkarilaisessa kontekstissa nämä syntyvät merkitykset ulottuvat myös unkarilaiseen politiikkaan. Kolumneissa rakennettujen narratiivien kautta rakentuu implisiittisiä merkityksiä siitä, millaiset poliittiset näkemykset ovat järkeviä ja moraalisesti oikeita ja mitkä taas ideologisia ja moraalisesti tuomittavia. Hyvin usein toistuu myös esitetty valta-asema, jossa juuri näiden järkevinä ja moraalisesti perusteltuina esitettyjen näkemyksien kannattajat ovat yhteiskunnassa näkemystensä vuoksi sorretussa asemassa. Näin rakentuu myös samaan poliittiseen viiteryhmään kuuluvaksi oletetun lukijan asema epäoikeudenmukaista kohtelua kokevan ryhmän jäsenenä.
Keywords: kriittinen diskurssianalyysi, systeemis-funktionaalinen kieliteoria, Unkari, Saksa, kolumni