Kirjallisuuskatsaus metalliliukupintaisten Durom pinnoitetekonivelten tutkimustuloksista - Smedberg, Erno (My University, 2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tehdä katsaus metalli – metalli liukupintaisen Durom lonkan tekonivelen toimintaan ja metalli-ionipitoisuuksiin, sekä vertailla Durom tekonivelen tutkimustuloksia muihin metalli – metalli tekoniveliin kirjallisuuden perusteella. Kirjallisuuskatsaus keskittyy Durom koko- ja pinnoitetekoniveliin erikseen ja metalli-ioneista keskitytään materiaalina oleviin kromiin ja kobolttiin. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa lähdemateriaalina on ollut PubMed -tietokannan alkuperäisartikkelit. Hakulausekkeessa on keskitytty Durom tekoniveleen ja siitä julkaistuihin tutkimuksiin metalli-ionipitoisuuksien kasvusta. Tutkielmassa käsitellään aluksi syitä, jotka johtavat lonkan tekonivelleikkaukseen, ja lonkan tekonivelissä käytettäviä liukupintamateriaaleja. Liukupintamateriaaleista on tarkemmin syvennytty metalli – metalli liukupintapariin, ja sen vahvuuksiin sekä heikkouksiin. Heikkoutena on esimerkiksi liukupinnasta irtoava metallihierre, joka altistaa pehmytkudosreaktiolle. Durom kokotekonivelten metalli-ionipitoisuudet olivat vertailluista metalliliukupintaisista kokotekonivelistä yhdet korkeimmista. Metalli-ionipitoisuudet veressä kasvoivat potilailla ajan kuluessa ja olivat samaa suuruusluokkaa eri tutkimusten välillä. Suurentuneet me-talli-ionipitoisuudet altistivat potilaita pehmytkudosreaktiolle, jonka takia potilaat saattoivat joutua uusintaleikkaukseen. Toimintakyvyssä ei ollut eroja muihin tekoniveliin verrattuna. Myös Durom pinnoitetekonivelillä metalli-ionipitoisuudet nousivat seurannassa, mutta olivat matalampia kuin kokotekonivelien. Selkeää eroa muihin pinnoitetekoniveliin ei tutkimuksissa esiintynyt. Vertailtaessa Durom koko- ja pinnoitetekoniveltä keskenään olivat ionipitoisuudet korkeammat kokotekonivelellä. Durom tekonivelten tulokset ovat heikompia verrattuna muihin me-talli – metalli kokotekoniveliin. Metalli-ionipitoisuudet ovat Duromilla yhdet tutkimusten korkeimmista ja tämä altistaa pehmytkudos-reaktiolle. Toimintakyvyssä ei kuitenkaan ole eroa muihin tekoniveliin, kun metallireaktiota ei tullut. Durom pinnoitetekonivelellä ero ei ole niin selvä kuin Durom kokotekonivelillä muihin tekoniveliin verrattuna.
Keywords: lonkka, tekonivel, liukupinta, metalli – metalli