Yhteisön merkitys ja monimutkaiset tunteet suomalaisessa queer- ja transaktivismissa - Kähkönen, Lotta; Alasuutari, Varpu; Kusnetsov, Hilda (SQS, 2026)
Tarkastelemme artikkelissa kyselyaineiston pohjalta yhteisön merkityksiä
ja siihen kiinnittyviä monimutkaisia tunteita kotimaisessa queer- ja transaktivistismissa. Laadulliseen kyselyyn vastasi 52 queer- ja/tai transaktivismiin osallistunutta henkilöä. Kiinnitämme erityistä huomiota affekteihin ja tunteisiin, jotka liittyvät yhteenkuuluvuuden kokemuksiin ja yhteisöön, sillä ne muokkaavat aktivismiyhteisön sisäistä toimintaa. Tunteita ja affekteja on teoretisoitu poliitikalle ja aktivistiselle toiminnalle välttämättömänä edellytyksenä ja resurssina, joka voi avata myös toisin tietämisen tapoja. Tieteidenvälisessä lähestymistavassamme yhdistämme queer-tutkimusta, feminististä teoretisointia sekä yhteiskunnallisten liikkeiden tutkimusta. Suhteutamme aktivistien yhteisöön liittämiä merkityksiä ja tunteita yhteenkuuluvuuden ja affektiivisen solidaarisuuden käsitteisiin pohtiessamme yhteisön monimutkaisuutta queer- ja transaktivismissa. Korostamme lähestymistavassamme affektien ja tunteiden potentiaalia yhteisön ja solidaarisuuden rakentamisessa.Tuloksemme osoittavat, että yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat vastaajille tärkeitä aktivismiin sitoutumista ja voimavaroja tukevia tekijöitä. Aineisto paljastaa myös haasteita yhteisön rakentamisessa ja ylläpitämisessä, esimerkiksi liittolaisten roolissa. Lopuksi esitämme aineiston ja tutkimuksen pohjalta näkökulmia ja käytäntöjä, jotka tukevat queer- ja transaktivistiyhteisöjen yhteisön rakentamista ja ylläpitämistä.
Avainsanat: queer- ja transaktivismi, yhteisö, affektit, tunteet, affektiivinen solidaarisuus
In this article, we use data based on our survey that is grounded in activists’ lived experiences to examine the meanings of community and the complex emotions attached to it in Finnish queer- and trans activism. The qualitative survey was answered by 52 individuals participating in Finnish queer and/or trans activism. We pay particular attention to affects and emotions related to experiences of belonging and community as they shape the internal dynamics of activist communities. Emotions and affects can open alternative ways of knowing, and have been theorized as an essential requirement and resource for political and activist work. Our interdisciplinary approach brings together queer studies, feminist theory, and social movement studies. As we explore the complexities of community in queer and trans activism, we relate the meanings and emotions that activists attach to community, to concepts of belonging and affective solidarity. In our approach, we emphasize the potential of affects and emotions in building community and solidarity. Our findings show that community and a related sense of belonging are important factors that foster engagement and provide resources for activists. Our research also reveals challenges in building community, such as the role of allies as participants. Finally, based on our data and research, we present perspectives and practices that support community building and maintenance in queer- and trans activist communities.
Keywords: queer and trans activism, community, affects, affective solidarity