Suomen huumausainelainsäädännön historia vuoteen 1942 : Eliitin etujen turvaamisesta kohti kansainvälistä huumausainelainsäädäntöä - Kinnarinen, Matti (My University, 2024)
Tutkielmani aiheena ja tarkastelun kohteena on, milloin huumausainelainsäädäntö sai Suomessa alkunsa ja miksi, sekä mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että huumausainelainsäädäntö kehittyi sellaiseksi kuin on kehittynyt vuosikymmenten- ja satojen saatossa. Tutkimusnäkökulmani on oikeushistoriallinen, jonka avulla käyn läpi lainsäädäntöä alkaen Ruotsin vallan aikaisista privilegioista 1600-luvulta ja päätyen vuoteen 1942, jolloin Suomessa annettiin ensimmäinen huumausaineiden nimellä kulkeva laki. Toiseksi käyn läpi huumausaineita käsitteleviä lehtiartikkeleita 1770-luvulta alkaen. Yhteensä käyn läpi toistasataa artikkelia, jotka edustavat hyvin historian aikana käytyä keskustelua ja sitä arvomaailmaa, joka on heijastunut lainsäädäntöön muokaten sitä vuosikymmenten- ja satojen saatossa. Paitsi lehtiartikkeleista, niin käyn myös oikeudenkäyntiasiakirjoista läpi huumausaineisiin liittyviä oikeudenkäyntejä ja niistä annettuja tuomioita ja niiden herättämää keskustelua yhteiskunnassamme. Lehtiartikkeleista ja oikeustapauksista käy hyvin ilmi se yhteiskunnallinen tausta, joka kulloinkin on ollut ohjaamassa huumausaineisiin liittyvää lainsäädäntöä maassamme. Samalla selviää se missä määrin ajatusmaailma on ollut vähättelevää tai varoittelevaa huumausaineita kohtaan. Yleisessä kielenkäytössä on puhuttu paljon vähättelevästä asenteesta ennen 1960-lukua, jolloin Suomeen saapui ns. toinen huumausaineaalto ja näistä aineista alettiin puhua aikaisempaa enemmän, tai ainakin meidän sukupolvi muistaa asian näin. Tutkimusaihe on oikein mielenkiintoinen, sillä aiemmin ei ole tehty huumausainelainsäädännön tutkimustyötä nimenomaan oikeushistorian näkökulmasta näin varhaiselta ajalta. Monissa teoksissa on pieni katsaus aiheeseen, muttei sen syvällisempää. Paljon on kyllä olemassa historian-, sosiaali- ja terveystieteiden näkökulmasta tehtyjä tutkimuksia aiheesta. Tutkielmani tuo uutta tietoa siihen milloin huumausainelainsäädäntö maassamme sai alkunsa ja milloin säädettiin ensimmäiset näiden säädöksien rikkomisesta annettavat rangaistukset ja millaisia ne olivat. Samalla tutkimukseni avaa uutta tietoa kansalaiskeskustelusta ja mielipiteistä suhtautumisesta huumausaineisiin aina 1600-luvulta vuoteen 1942.

Ämnet för min uppsats och föremålet för granskning är när narkotikalagstiftningen startade i Finland och varför, samt vilka faktorer som har bidragit till att narkotikalagstiftningen har utvecklats som den har under årtionden och århundradena. Mitt forskningsperspektiv är rättshistoria, vilket gör att jag kan gå igenom lagstiftningen, med början med privilegierna under det svenska styret från 1600-talet och slutade med 1942, då den första lagen kallad narkotika antogs i Finland. För det andra går jag igenom tidningsartiklar som handlar om narkotika från 1770-talet och framåt. Totalt kommer jag att gå igenom tvåhundra artiklar, som väl representerar debatten som har ägt rum genom historien och den värdevärld som har återspeglas i lagstiftningen, som format den under decennier och århundraden. Förutom tidningsartiklar går jag också igenom rättegångshandlingar relaterade till narkotikaprövningar och domarna som fällts över dem och den diskussion de väckt i vårt samhälle. Tidningsartiklar och rättsfall visar tydligt den sociala bakgrund som vid varje given tidpunkt varit vägledande för den narkotikarelaterade lagstiftningen i vårt land. Samtidigt blir det tydligt i vilken utsträckning tankevärlden har förringat eller varnat för narkotika. I allmänt språkbruk har det talats mycket om en förringande attityd före 1960-talet, då den s.k. den andra drogvågen och dessa substanser började pratas mer om än tidigare, eller åtminstone minns vår generation det så här. Forskningsämnet är verkligen intressant, eftersom forskningsarbete om narkotikalagstiftning inte har gjorts tidigare, specifikt ur ett rättshistoriskt perspektiv, från en så tidig period. Många verk har en liten överblick över ämnet, men inte mer djupgående. Det finns många studier i ämnet ur ett historiskt, samhällsvetenskapligt och hälsovetenskapligt perspektiv. Min avhandling ger ny information om när narkotikalagstiftningen i vårt land började och när de första påföljderna för att bryta mot dessa regler stiftades och hur de såg ut. Samtidigt öppnar min forskning för ny information om samhällsdebatt och åsikter om attityder till narkotika från 1600-talet fram till 1942.
Keywords: oikeushistoria huumausaineet, huumeet, huumausainelainsäädäntö, privilegio, rohdosasetus, myrkkyasetus, oopiumi, morfiini, kannabis, heroiini, amfetamiini, pervitin, Nvivo, Fanny Michelson, Leo Nelken, Matti Paasonen