SOSIAALITYÖ VASTAANOTTOKESKUKSISSA : Haasteet ja niihin vastaaminen - Malo, Ilona (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielmassani selvitän vastaanottokeskuksissa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä heidän työnsä haasteista sekä miten näihin haasteisiin tulisi vastata. Tutkielma on laadullinen, ja olen haastatellut seitsemää sosiaalityöntekijää viidestä vastaanottokeskuksesta. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella vastaanottokeskuksissa tehtävän sosiaalityön haasteita Juhilan (2006) määrittelemien kumppanuussuhteen sekä huolenpitosuhteen kautta. Turvapaikanhakijoilla tarkoitetaan tässä tutkielmassa ulkomaalaista, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Tutkielman aineistona ovat vastaanottokeskuksissa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden nauhoitetut ja litteroidut teemahaastattelut. Tutkielman aineisto kerättiin teemahaastattelun menetelmin ja aineiston analyysimenetelmä on lähtökohdiltaan teoriaohjaava sisällönanalyysi. Analyysin teemoiksi nousevat kumppanuussuhteen pohjalta luottamukseen liittyvät haasteet sekä erojen ehdoilla tapahtuvan työskentelyn haasteet. Huolenpitosuhteen pohjalta haasteiksi nousevat sosiaalityöntekijöiden oma jaksaminen sekä asiakkaiden auttamiseen liittyvät vaatimukset. Haastatteluiden aikaan ajankohtainen turvapaikanhakijoiden määrän kasvu oli jo hiipunut. Osa sosiaalityöntekijöistä oli aloittanut työnsä pakolaiskriisin aikaan, kun taas osa oli tehnyt työtä jo pidempään. Joka tapauksessa monet sosiaalityön prosessit olivat pääosin vakiintuneita vastaanottokeskuksissa. Haasteisiin osattiin myös vastata vastaanottokeskuksissa ainakin teoreettisella tasolla, ja haastaviin tilanteisiin oli olemassa toimintamalleja.
Keywords: sosiaalityö, monikulttuurinen sosiaalityö, vastaanottokeskusten sosiaalityö, turvapaikanhakijat, kumppanuussuhde, huolenpitosuhde