Ohjelmistorobotiikan vaikutus taloushallinnossa nyt ja tulevaisuudessa : Toiminta-analyyttinen tapaustutkimus - Peltomaa-Haapaniemi, Susanna (My University, 2019)
Tutkielma on toiminta-analyyttinen tutkimus, jossa tutkitaan ohjelmistorobotiikan käyttöönoton vaikutuksia taloushallinnon tehtäväkentässä nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi tarkastellaan miten ohjelmistorobotiikan käyttöönotto kehittää taloushallinnon ammattilaisen työnkuvaa. Tutkielma tehdään laadullisena tutkimuksena, jossa empiirinen aineisto hankitaan teemahaastatteluilla haastattelemalla kolmea henkilöä. Tutkimusmetodina on tapaustutkimus ja tapausta edustaa julkisen organisaation taloushallinnosta vastaava osasto. Teoriaosuuden aluksi määritellään tutkielmassa käytettävät käsitteet, jotta tutkielman kokonaisuus pysyy ymmärrettävänä ja yhtenäisenä. Teoria osuudessa käsitellään informaatioteknologian kehittymistä digitalisaation ja automaation kautta ohjelmistorobotiikkaan. Ohjelmistorobotiikan perusta on toistaa ihmisen tekemä työ rutiininomaisesti sellaisenaan kuin ihminen sen tekisi. Tulevaisuudessa ohjelmistorobotiikan käyttömahdollisuuksissa on mahdollista hyödyntää ihmisen ja ohjelmistorobotiikan vuorovaikutusta tai ohjelmistorobotiikan kognitiivista oppimista. Teorian toisessa osuudessa käsitellään taloushallintoa kolmelta eri näkökannalta, ulkoinen laskentatoimi, sisäinen laskentatoimi ja informaatioteknologia. Informaatioteknologia on ollut yhdistävänä tekijänä näiden kahden osa-alueessa, sillä niiden määrittely erillisinä osa-alueina on yhä hankalampaa. Empiirisessä osassa käsitellään ohjelmistorobotiikan hyödyntämistä Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä, jossa ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään taloushallinnon alueella kahden eri käyttöönoton kautta. Käytettävä ohjelmistorobotiikka on ollut erilaista molemmissa käyttöönotoissa, josta tulee ilmi ohjelmistorobotiikan muuntautumiskyky. Hyödynnettävä ohjelmistorobotiikka on saanut positiivisen vastaanoton poistaen rutiininomaisia töitä ja samalla se on yksinkertaistanut taloushallinnon toiminnallisia prosesseja. Tutkielman johtopäätösten mukaan voidaan olettaa, että ohjelmistorobotiikka auttaa rutiininomaisten töiden poistumisessa lisäämällä organisaation työntekijöiden ammatillista hyvinvointia. Johtopäätöksistä käy myös ilmi, että tulevaisuudessa ohjelmistorobotiikan kehittymisessä taloushallinnon ammattilaiselle on hyötyä ymmärtää ohjelmistorobotiikassa käytettävää informaatioteknologiaa. Lisäksi yhteistyö eri ammattien välillä on tärkeää, jotta ohjelmistorobotiikasta saadaan mahdollisimman suuri hyöty. Johtopäätöksistä oli myös nähtävissä, että toinen käyttöönotto oli nopeampaa ja yksinkertaisempaa, kun käyttöönoton toimintaprosessi oli jo tiedossa. Johtopäätöksissä pyrittiin käytännönläheisyyteen, jotta tutkielman tuloksia pystyttäisiin hyödyntämään tutkittavassa organisaatiossa.
Keywords: ohjelmistorobotiikka, taloushallinto