Urbaanin rahdinkuljetuksen haasteet ja kehitysmahdollisuudet - Kaskinen, Elias (My University, 2024)
Verkkokaupan räjähdysmäinen kasvu ja kuluttajakäyttäytymisen muutokset 2010- ja 2020-luvuilla ovat muokanneet rahdinkuljetuksen globaalia pelikenttää rajulla tavalla. Yli 80 % koko maailman BKT:sta luodaan kaupungeissa, ja näin ollen suurin osa kuljetettavasta rahdista vähintäänkin lastataan ja puretaan urbaaneilla alueilla. Jatkuvasti kasvussa oleva kysyntä urbaanille rahdinkuljetukselle on asettanut alan toimijat vaikean paikan eteen. Miten vähentää rahdinkuljetuksen aiheuttamia ongelmia kaupungeissa, mutta samalla säilyttää toiminnan taloudellinen kestävyys? Urbaaniin rahdinkuljetukseen liittyy merkittäviä haasteita, jotka jatkavat vain pahenemistaan toiminnan volyymin kasvaessa ympäri maailmaa. Tietoisuus toiminnan ongelmista on alkanut kuitenkin vähitellen lisääntyä ja aihe on ruvennut saamaan entistä enemmän huomiota tutkijoilta sekä muilta urbaanin rahdin kehittämisen kannalta olennaisilta tahoilta. Tämän tutkielman tavoitteena on käsitellä urbaanin rahdinkuljetuksen erityispiirteitä sekä nykytilaa, ja samalla tarkastella toiminnan kannalta olennaisimpia haasteita ja ongelmia. Aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella keskeisimmiksi osoittautuneiden haasteiden olemusta ja vaikutuksia arvioidaan ennen kaikkea taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Samalla pyritään selvittämään, millaisia keinoja urbaanin rahdinkuljetuksen kehittämiseen voitaisiin käyttää nyt ja tulevaisuudessa. Kehitysmahdollisuuksien yhteydessä keskitytään esimerkiksi erilaisiin uusiin ja kestäviin teknologioihin, joiden avulla kyettäisiin parantamaan rahdinkuljetuksen toimintaedellytyksiä kaupungeissa.
Keywords: urbaani rahdinkuljetus, urbaani logistiikka, last-mile, kestävyys