Sakatin kaivoshankkeen vaikutukset Sodankylässä : toimijoiden lausuntoja hankkeen YVA-menettelystä - Kankare, Siiri (My University, 2025)
Kestävän kehityksen myötä vihreä siirtymä on noussut keskeiseksi muutoskeinoksi kohti kestävää talouskasvua. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään vähentämään ja kehittämään ekologisia energiaratkaisuja. Vihreän siirtymän myötä kaivannaisten ja kaivosteollisuuden merkitys tulee kasvamaan. Esimerkiksi tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien valmistaminen tarvitsee metalleja yhä enenevässä määrin. Arktisella alueella on merkittäviä mineraalivaroja, joita on hyödynnetty jo pitkään. Arktisen alueen houkuttavuuteen vaikuttaa harva-asutus, geotiedot ja työvoima. Sakatin alueella Sodankylässä on suunnitteilla mittava kaivoshanke. Monimetalliesiintymää suunnitellaan hyödynnettäväksi jopa 20 vuoden ajan. Kiistanalaiseksi hankkeen tekee se, että suunniteltu kaivosalue sijaitsee osittain suojellulla Natura 2000 -alueella. Hankkeella on laajoja vaikutuksia erityisesti luonnolle, mutta myös paikalliselle elinkeinolle, poronhoidolle. Tässä tutkimuksessa tarkastelen Sakatin kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiraportista annettuja lausuntoja ja mielipiteitä. Tutkielman aineistona käytän Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vuonna 2023 julkaisemaa raporttia: Perusteltu päätelmä Sakatin monimetalliesiintymän kaivoshankkeesta, Sodankylä. Asiakirjan analyysimenetelmiksi valikoituivat laadullinen sisällönanalyysi sekä diskurssianalyysi. Laadullisen sisällönanalyysin avulla teemoittelen lausuntoja antaneet toimijat ja diskurssianalyysillä etsin lausunnoissa usein esiintyneitä diskursseja. Tulosten perusteella paikalliset toimijat ja yksityishenkilöt ovat lausunnoissaan korostaneet huolta kaivoksen vaikutuksista luontoon. Viiankiaapaa saattaa uhata kuivuminen, koska kaivoksen vaikutuksia pohjaveteen on vaikea ennustaa. Luontovaikutukset heijastuvat suoraan myös poronhoitoon. Useasti mainittu pöly aiheuttaa hankaluuksia porojen ravinnonsaannille sekä itse kaivostoiminta ja siihen kiinteästi kuuluva liikenne muuttavat porojen laidunalueita ja kulkureittejä. Tulokset osoittivat myös, että useat toimijat ovat sitä mieltä, ettei Sakatin kaivosta tulisi perustaa. Monet toimijat korostivat lisäksi lisätutkinnan tarpeen ennen kaivoksen perustamista.
Keywords: vihreä siirtymä, kaivosteollisuus, poronhoito, Sodankylä, arktinen alue, Sakatti, Natura 2000 -alue